8 dec. 2013

Gluten och din kropp

Jag tänkte bjuda på lite läskig information här som motvikt till alla gulligulliga julmysiga inlägg ;)

Jag vill prata lite om det lilla retfulla proteinet som kallas gluten. 

Protein är livsviktiga för människan. Det är av aminosyrorna i protein som kroppen byggs upp. Men det finns proteiner som inte hör hemma i människokroppen och särskilt inte i stora mängder. Lektiner som finns i bönor och baljväxter, nötter och frön har en irriterande effekt på tarmen, särskilt om de äts råa men speciellt gluten och kasein  (ett mjölkprotein) är proteiner som kan ställa till mycket oreda i kroppen. Alla människor kommer inte att bli direkt sjuka av dessa men de har negativ effekt på vår kropp och många sjukdomstillstånd kan härledas till autoimmuna reaktioner orsakade av bland annat gluten och kasein. Gemensamt för dessa är att de orsakar en läckande tarm, alltså ökad genomsläpplighet i tarmslemhinnan. Det betyder att proteiner och främmande ämnen tar sig ut i blodbanan, sätter sig på olika ställen i kroppen och orsakar en autoimmun reaktion. dvs. kroppens immunsystem går till angrepp mot det ställe dit de främmande ämnena tagit sig vilket i sin tur leder till olika sjukdomstillstånd. 

Gluten är ett växtprotein som finns i spannmål. Särskilt stora mängder finns i det raffinerade vetemjölet. Utöver glutenintollerans eller celiaki där tarmen (tarmluddet) helt förstörs är det också vanligt med så kallad glutensensitivitet vilket är svårare att upptäcka. Detta syns inte i vanliga blodprov eller vid gastroskopiundersökning. Gluten är den största orsaken till läckande tarm .och ökar  genomsläppligheten i tarmslemhinnan mer eller mindre hos alla  när man ätit gluten, men för vissa kommer tiden som tarmen är "öppen" att vara längre vilket ökar risken för en autoimmun reaktion. Detta beror på hur känslig din kropp är men intag av kost med mycket gluten kommer att öka risken. 

En ny studie visar att gluten orsakar läckande tarm hos alla, inte enbart de som lider av celiaki. Läs mer om detta och vad gluten gör i din tarm här och härÄven Den här sidan på engelska har en mycket bra beskrivning av effekterna av gluten. Den här bloggen om gluten och mjölk är också mycket informativ. 

Glutensensitivitet och tecken på autoimmun reaktion kan bland annat kopplas samman med olika mag-tarmproblem och sjukdomar t.ex. Crohns och övriga autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska sjukdomar som Diabetes typ 1, reuma, psoriasis, astma, allergier, fibromyalgi, sköldkörtelproblem osv. 

Den mest skrämmande effekten är ändå den som gluten har på hjärnan och nervsystemet. Gluten kan alltså ge upphov till en rad neurologiska problem beroende på vilken del av hjärnan som drabbas. Sjukdomar som relaterats till gluten är t.ex. ADHD, autism, Alzheimer, Parkinson, Schizofreni och övriga neurologiska tillstånd. Det diskuteras också mycket om kaseinets (mjölkproteinets) inverkan på både autoimmuna och neurologiska sjukdomar. 

Effekten på hjärnan och nervsystemet beror på att gluten ombildas till  ämnen som bland annat påverkar signalsubstanser och nervsignaler i hjärnan . Det bildas också morfinliknande ämnen (även kaseinet i mjölk bildar sådana ämnen) och hos en person som utvecklat antikroppar mot dessa ämnen kan det leda till ett sorts gluten (eller kasein) beroende med absitenssymtom när ämnet elimineras. Detta är speciellt vanligt hos barn med ADHD och autism. (Notering: inte heller så konstigt med brödberoende med tanke på denna härliga blandning av socker/stärkelse och glutenframkallade opiater som triggar igång belöningscentret i hjärnan). 

Övriga symtom på glutenkänslighet (och glutenintollerans) är:

Trötthet
Depression
Humörsvängningar
Irritation
Koncentrationssvårigheter
minnessvårigheter
"trögtänkthet", "foggy brain"
Muskelproblem
Brist på B12 och folsyra
Järnbrist
Mineralbrister
Laktosintolerans
Värk
Magknip
Diarré
Förstoppning
Migrän
Autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar

osv.


Det är svårt att få reda på om man har en autoimmun reaktion mot gluten eller andra lektiner eftersom det finns många komponenter i själva glutenproteinet som man kan reagera mot och tyvärr testar man inte alla. Dessutom kommer övriga lektiner i spannmålsfröet också att bidra till skadan. Bästa sättet är helt enkelt att eliminera gluten ur kosten och på så sätt slippa fundera på eventuella skadliga effekter. Dessutom kommer den höga andelen inflammatoriskt omega 6 och kolhydrat/sockermängden i spannmålet att elda på eventuella inflammationer i kroppen. 

Ja, det finns mycket att säga om gluten men inte mycket gott. Slutsatsen: undvik gluten. Gluten hör inte hemma i vår kropp. Med den mängd spannmål som konsumeras idag är det inte konstigt att de problem som kopplas samman med gluten ökar. 

Passligt inlägg så här inför julen, eller hur? ;) Det finns dock mycket gott på julbordet att frossa i som inte innehåller vare sig gluten eller socker :) 


3 kommentarer:

  1. oj.... tänkvärt!.

    jaa får no ta å böri funder på hede ti koll upp gluten känsligheten...

    SvaraRadera
  2. Intressant! Jag har i snart tre år varit utan mjölk och gluten. Dessutom också ägg och jäst. Har skrivit om det i ett inlägg på min blogg, ifall du vill läsa :-)

    SvaraRadera