1 dec. 2013

Glögg och pepparkakor

Pepparkakorna lyckades! :) 

Att låta de torka på låg temperatur var tydligen lösningen för att få knapriga kakor. Jag har dock kombinerat två recept. Pepparkaksreceptet tog jag liksom lussekatterna från Mariann men jag bytte ut 1 dl av mandelmjölet till 0,5 dl kokosmjöl. Tipset om att låta pepparkakorna torka i ugnen fick jag från Erikas blogg. Hurra för knapriga pepparkakor! De åtnjöts naturligtvis med blåmögelost och glögg. 


Glöggen som jag experimenterade fram igår blev också rätt lyckad men jag hade önskat mer smak av kryddorna. Extra glöggkrydda i nästa gång alltså. 

Så här gjorde jag:

Sockerfri lingonglögg

- 1 liter utspädd osockrad lingonsaft. (Späd alltså ut saftkoncentratet först. Går bra med vilken sockerfri saft som helst. Jag använde denna: )
- 1 påse glöggkryddor
- 1-2 dl svarta vinbär eller andra blandade bär
- en halv apelsin i bitar
- 1 liten bit riven ingefära
- 0,5 tsk vaniljpulver
(ca 1 tsk honung för sötning om så önskas)

Koka upp och låt sedan stå och dra ca 1-2 timmar. Sila bort apelsin, bär och kryddor. Häll upp på flaska eller servera direkt. 

Jag tyckte som sagt att det inte blev tillräckligt stark smak av en påse glöggkryddor så det går bra att tillsätta mer. Jag strödde i lite extra kanel, ingefära och nejlika vid uppvärmning för att höja smaken.                                   Ha en fortsatt mysig adventshelg! 
5 kommentarer:

 1. Hej Sofie!

  Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

  Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

  För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

  Med vänlig hälsning,

  Emilie
  Hittarecept.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen oj vad överraskad jag blev! :) Vad roligt att mina recept verkar vara uppskattade!

   Radera
  2. Jag måste se om jag dröjer ett tag med registrera mig för det kan hända att jag ska fixa en ny hemsida, men ska absolut gå med :)

   Radera
 2. Oj! Grattis Sofie till "Hittarecept" - förfrågningen! Självklart ska du gå med så att fler blir inspirerade av dina hälsosamma recept! Tänkte ännu tipsa om stjärnanis i glöggen, det är supergott och vackert och ger ordentlig smak.

  SvaraRadera