6 dec. 2013

Artegen kost och livsstil


Som kostrådgivare förespråkar jag en naturlig kost eller det som kallas artegen föda. Vad är då artegen föda? Det innebär att man äter en kost som människan är genetiskt anpassad för att äta, som inte är främmande för kroppen. Det är svårt att veta med säkerhet vad människan åt ”i begynnelsen” men man vet åtminstone vad man inte åt. Spannmål (gluten), socker, mejeriprodukter, tillsatser ,kemikalier och processerade livsmedel hör inte till den artegna kosten.

Dagens artegna föda kan förstås inte jämföras med någon äkta stenålderskost, för hur många knaprar i sig rötter, insekter och inälvor dagligen? :) Poängen är att äta så naturligt som möjligt i det samhälle vi lever och njuta av maten! 

En naturlig artegen kost idag innefattar bland annat: fisk, skaldjur, kött, ägg, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär och nötter. Därtill naturligt fett, både mättat och omättat och en lagom mängd feta mejeriprodukter (mejeriprodukter är inte arteget men gör kosten mer varierad, för de som inte får problem av att äta det t.ex. vid magproblem eller autoimmuna sjukdomar) 
.
Detta är utgångspunkten för ett naturligt kostval men naturligtvis måste kosten alltid anpassas individuellt. Ingen kropp är den andra lik eller fungerar exakt på samma sätt. Därför är det viktigaste att lära sig lyssna på sin egen kropp och känna efter vilken kost som är optimal. En person som känner sig frisk, pigg, rör på sig och inte stressar klarar av att hantera en större mängd onaturlig mat innan det ger konsekvenser medan kropen hos en person som redan lider av t.ex. högt blodsocker, dålig insulinkänslighet, övervikt eller sockerberoende inte kommer att kunna hantera samma kost på samma sätt. Det beror på kroppens metabolism och hormonella balans. Därför klarar vissa personer t.ex. av mer kolhydrater än andra, medan vissa helt enkelt inte kan äta rotsaker eller ta en frukt ibland utan att det stör blodsockret eller triggar igång suget. Frukt ,rotsaker och stärkelse är ju socker har kroppen svårt att hantera kolhydrater så får man kanske lov att vara ganska strikt. För någon vars kropp bättre kan tillgodogöra sig kolhydraterna handlar det mer om kvaliteten på kolhydraterna dvs. grönsaker, lite rotsaker, bär och någon frukt ibland. 

Trots att vi alla hanterar det vi stoppar i oss på olika sätt är det inte fördelaktigt att fortsätta överkonsumera det onaturliga, för det kommer att ge konsekvenser för eller senare. I dag konsumeras en sådan mängd av t.ex. socker, spannmål och mjölk att våra stackars kroppar inte kan hantera det. Folk vill gärna säga att de äter varierat men oftast innebär detta ”varierande och lite av allt” en väldigt hög procent socker, stärkelse och spannmål (gluten). Detta i samband med en stressande livsstil och mycket stillasittande är dömt att få negativa konsekvenser.  

Samtidigt är även ätbeteende och livsstil ytterst viktigt att ta i beaktande . Vi kan tyvärr inte leva en helt ”artegen livsstil” i dagens samhälle eftersom vi oundvikligen påverkas av allt från kemikalier och gifter till långvarig stress och dess negativa biverkningar. Allt skräp, både det vi stoppar i oss i matväg och sådant som vi absorberar mentalt kommer att påverka och förändra kroppen. Det mest oroväckande tycker jag är den inverkan som dagens livvstil har på kroppens metabolism. Onaturliga ämnen påverkar kroppen på cellnivå och leder till rubbning i cellernas ämnesomsättning och funktion. Eftersom alla sjukdomar och obalanser börjar på cellnivå är det ytterst viktigt att ta hand om våra celler. Symtomlindring kommer inte att åtgärda den obalansen, det är orsaken som måste åtgärdas. Att svälja ett piller kanske dämpar symtomen för en stund men grundorsaken kvarstår.  Kroppen går inte att lura, inte ens med läkemedel alla gånger. En obalans måste återställas till balans. Kroppen har en fantastisk förmåga att läka sig själv men vi måste också hjälpa den på traven. Den strävar naturligtvis också efter balanserad vikt och utan störande intag av sådan mat som påverkar hormoner och ämnesomsättning negativt kommer kroppen även att stabilisera vikten.

Det sker en oroväckande ökning av metabola störningar och obalanser i kroppens förmåga att fungera som den ska. Felaktig kost och felaktig livsstil i form av stress , oro och onaturlig rytm kommer att påverka hur din kropp fungerar. Värk, allergier, mag- tarmproblem, stress och spänningstillstånd, metabolt syndrom (rubbningar i blodfetter, blodsocker/insulin, högt blodtryck, övervikt), autoimmuna sjukdomar, ämnesomsättningsstörningar, hormonella störningar och allmän trötthet/energilöshet är inte ovanliga tillstånd idag. Cancer och demenssjukdomar likaså.

Det intressanta är ju att hos ursprungsbefolkningar runt om i världen förekommer inte de flesta obalanser och sjukdomar som här i västvärlden börjar sprida sig som epidemier. Varför? Jo, de äter inte industriellt framställt socker, mjöl, mjölk eller färdigmat med tillsatser. De äter helt enkelt naturlig mat. Och de lever i en helt annan verklighet än vad vi i västvärlden gör. En livsstil utan konstant stress. 

Den stora ”boven i dramat” i dagens kost är förstås socker men även de två andra ”vita gifterna” som man kallar mjöl och mjölk. Mer om det en annan gång!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar