18 nov. 2013

Snart får jag kalla mig diplomerad kostrådgivare!

Om en vecka skriver jag slut tent och blir äntligen färdig kostrådgivare! Spännande värre :)

Förra kursdagen pratade vi om marknadsföring och efter det kändes allt plötsligt så verkligt. Det krävs en hel del fixande och planerande och kreativt arbete för att marknadsföra sig som egen företagare och nå ut till folk. Marknadsföring är inget jag sysslat med tidigare och därför känns det ganska främmande så här i början. Min överaktiva hjärna kopplade naturligtvis över i en högre växel direkt efter föreläsningen och började lista saker som jag måste fixa: hemsida, visitkort, skicka ut infomail till företag, institut och hitta samarbetspartners som kunde vara intresserade av föreläsningar och kurser, sätta upp infolappar osv...och så fick jag påminna mig själv om att allt inte behöver ske på direkten. Men man blir ju så ivrig och samtidigt förvirrad eftersom det är så  mycket att tänka på! Hur vill jag marknadsföra mig? Vad är mitt "budskap"? Vad vill jag satsa på? Vilka målgrupper? Vilka områden är jag mest intresserad av? 

Förstås skulle jag helst jobba varierat med en blandning av både individuell kostrådgivning samt kurser och föreläsningar. Ska bli intressant att se om det finns intresse för kostrådgivning här i trakten. Kost och hälsa verkar vara ett ganska hett ämne just nu. Folk börjar bli mer uppmärksamma på vad man stoppar i sig och hur det påverkar kroppens balans. Särskilt diskussioner kring sockrets skadliga effekter och funderingar kring ekologisk och naturlig mat, skepsis gentemot tillsatsämnen, samt gluten och mjölk börjar man se allt oftare. Även de gamla myterna kring fett och kolesterol börjar suddas ut. Väldigt positivt att folk blir allt mer medvetna om hur vi behandlar vår kropp och hur otroligt viktigt det är med rätt näring för att vi ska må bra.  

Det finns så många spännande områden att jobba med. Inspirationen och motivationen är det inget fel på bara det praktiska också faller på plats. Sedan ska det bli spännande att kombinera reflexologin och kostrådgivningen. Det kunde bli en oslagbar kombination eftersom man hjälper kroppen till balans via rätt näring samt stimulerar dess självläkningsförmåga med hjälp av reflexologi. 

Starta företag kommer jag nog ändå vänta med ett litet tag ännu. Egentligen känner jag mig ivrig att starta upp men det är riskerna som hindrar mig. De flesta som byter bransch jobbar ju ändå oftast med något annat och startar upp sitt företag vid sidan om till att börja med. För mig som varit sjukskriven en längre tid och övergått till att vara arbetslös är det lite annorlunda. Det finns liksom inget att falla tillbaka på. Jag måste i princip starta upp mitt företag från noll och hoppas att det går vägen. Jag har inga besparingar som kan rädda mig om det går åt skogen. Har man levt på sjukdagpenning och arbetslöshetsdagpenning i nio månader sparar man inte direkt in några stora slantar.  Just därför vill jag först försöka bygga upp någon form av kundkrets (särskilt inom reflexologin) och pejla läget vad gäller intresse för kostrådgivningen. Jag skulle ogärna lägga energi på ännu ett tredje jobb vid sidan om, särskilt då jag vet att jag måste hålla koll på hur mycket jag orkar och trappa upp arbetsmängden i lagom takt, för jag vill inte hamna i utmattningen igen. Hur sedan detta går ihop med ekonomin sedan är ju en annan (läskig) fråga. Min största oro hittills har ju varit att jag som egen företagare inte ska orka med den mängd arbete som krävs för att det ska gå ihop ekonomiskt. 

Jag väljer i alla fall att vara positivt inställd och tro på att det kommer att lösa sig. Jag tror starkt på att den attityd jag väljer verkligen spelar en roll i hur saker och ting utvecklar sig. Rädsla och oro kan man förstås inte undvika men jag väljer att inte nödvändigtvis tro på de negativa tankarna utan ändra inställningen till mina drömmar. Om jag tror på att det kommer att fungera, fokuserar på det positiva istället för det som skrämmer mig och låter glädjen och passionen för det jag gör styra mig i mitt arbete, så leder det nog rätt. Attraktionslagens enkla princip.  Det jag tänker och känner, det jag ger av mig själv det får jag också tillbaka. Det jag fokuserar på mitt liv, det kommer också att växa.  Så då vill man ju gärna välja det positiva, eller hur? 

Som sagt, spännande tider ligger framför mig, men är det inte det livet är till för? Våga ta risker och våga leva det liv man önskar. 

Ni erfarna marknadsförare och företagare därute: har ni några tips till en nybörjare? T.ex. hur fixar man lätt en hemsida? Någon som vill hjälpa mig? :) 


1 kommentar:

  1. Oj vad kul! Lycka till med dina planer :D Låter bra detdär!

    SvaraRadera