16 nov. 2013

Fördelarna med klarnat smör

Ghee -eller klarnat/skirat smör - har används i tusentals år i det indiska köket och inom den auyrvediska hälsofilosofin förespråkar man dess hälsoeffekter. 

Vad är då skillnaden mellan vanligt smör och ghee?

När man gör Ghee kokar man helt enkelt smöret på låg värme så att proteinerna avskiljs från fettet och vattnet skummar bort. Kvar blir endast smöroljan/fettet - det som är det nyttiga i smöret. Det blir alltså koncentrerat smörfett utan kasein och laktos och sånt som kan ställa till besvär. De flesta laktosintoleranta och känslighet mot mjölkprotein kan alltså även använda klarnat smör. (Vid stark mjölkproteinallergi bör man ändå vara försiktig )

Inom den auyrvediska traditionen anses Ghee vara gynnsam för matsmältningen och andra magproblem. Den sägs även ha en positiv effekt på hjärnan och nervsystemet, vilket inte är så konstigt eftersom hjärnans celler är beroende av tillräckligt med fettsyror för att fungera. Ghee innehåller en blandning  långa, medellånga och korta mättade fettsyror (t.ex. den viktiga medellånga fettsyran laurinsyra som också finns i kokosolja) samt även lite omättade fettsyror (omega 3 och 9). Laurinsyran samt de korta fettsyrorna är viktiga för immunförsvar och ämnesomsättning. 

Ghee innehåller också antioxidanter samt de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. 

Ghee kan man hitta på ekobutiker/hälsokosten men det är lätt att göra sin egen också. Det finns lite olika beskrivningar vad gäller hur länge man ska koka smöret men man får prova sig fram. Ju större mängd smör desto längre tid tar det. 

Så här har jag gjort:

 - Tärna valfri mängd ekologiskt smör i bitar och smält i kastrull. (tänk på att mängden blir mindre sedan så ta tillräckligt stor mängd, t.ex. 1-2 smörpaket)  

 - Koka smöret på så låg värme som möjligt i ca 20 minuter. (På nätet har jag hittat instruktioner med allt från 15 minuter till 1 timme). 

- Gheen är färdig när "bubblandet" börjar avta och mjölkproteinerna sjunkit till botten. Ovanpå kommer det att bildas ett vitt skum och vätskan under ska vara klart gul. 

- Låt svalna i kastrullen och ta sedan bort skummet från ytan. 

- Häll vätskan genom en silduk eller kaffefilter för att vara säker på att proteinerna inte följer med. Oljan ska vara helt klar och gul. 

Ju längre man kokar smöret desto mer framträdande smak. Ghee doftar och smakar lite som kola. 

Den kan förvaras både i kylskåp och rumstemperatur med längre hållbarhet i kylskåp men jag har läst att det även står sig ett par månader i rumstemperatur om det hålls borta från fukt. Ghee är perfekt till matlagning eftersom det tål hög värme.  

Jag brukar variera med kokosolja och ghee i matlagningen. Lika bra båda två!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar