10 nov. 2013

Ät mer av havets läckerheter


Fisk och skaldjur är en viktig del av vår kost. Fet fisk som lax, makrill och tonfisk innehåller omega 3 som är mycket viktig för kroppen. Bland annat dämpar det inflammation, lindrar smärta, utvidgar blodkärl och luftrör och hämmar celltillväxt. Vi behöver få i oss mycket omega 3 för att väga upp intaget av omega 6 som de flesta får i sig för mycket av genom t.ex. spannmål, kött från djur som fötts upp på spannmål, margariner och vegetabiliska oljor. Det måste finnas en balans mellan omega 3 och omega 6 för att kroppen ska må bra och får vi i oss för mycket omega 6 så kan det leda till besvär. (Omega 6 fungerar som motsatsen till omega 3 i kroppen).

I fet fisk och skaldjur finns också D-vitamin. Viktigt att tänka på är att D-vitamin är fettlösligt och äter man fettsnålt kan inte D-vitaminet tas upp av kroppen. (Kan inte låta bli att ironiskt dra en parallell till fettfri mjölk med tillsatt D-vitamin...vilket skämt). 

En nackdel är att fettet i fisken lätt oxiderar vid uppvärmning. Alla fleromättade fettsyror är värmekänsliga, alltså kommer en del av omega 3 att förstöras vid tillagning. Bästa sättet är att varsamt tillaga i ugn istället för att steka på hög värme eller äta fisken gravad eller kallrökt. Sedan är det ju frågan om all odlad fisk som matas med alla möjliga konstigheter. Men, man kan ju inte undvika alla onaturliga ämnen hur man än försöker. 

Skaldjur äter vi kanske mindre av än fisk, åtminstone här i mina trakter där det inte finns skaldjur i havet. Räkor äter man kanske någon gång men jag kan tro att många av er inte äter så värst mycket musslor, ostron, kräftor,krabba eller hummer.  Det är synd, för skaldjur innehåller viktiga näringsämnen som jod och selen vilka många har brist på. Sedan är ju skaldjur inte är helt billiga vilket förstås bidrar till att många inte köper det. Jod och selen är viktiga mineraler för sköldkörtelfunktionen och selen är en stark antioxidant som bland annat är ett viktigt cancerskydd. 

Sedan ska vi inte glömma algerna, som också innehåller rikligt med jod och övriga mineraler. Noriarken som används för sushi är ju alger och så finns det även torkade alger som man kan "krydda" maten med. Ett bra tillskott för jod (samt A-vitamin) är kelp som finns i pulver och tablettform. Övriga tillskott som chlorella och spirulina är också fullproppade med vitaminer, mineraler och renande klorofyll. De är olika sorts alger och har därför lite olika egenskaper. Spirulina innehåller i princip alla näringsämnen vi behöver och särskilt mycket järn, mangan (antioxidant) och krom (viktigt för insulinkänsligheten). Chlorellans viktigaste egenskap är klorofyllet som ökar syreproduktionen i kroppen och har en renande verkan. Bra tillskott för immunförsvar och matsmältningsfunktion. Är även rik på antioxidanter som betakaroten samt övriga vitaminer och mineraler. 

Jag gillar fisk och skaldjur och försöker äta mer av det eftersom jag egentligen inte är någon köttfantast. Lax försöker jag äta ganska ofta. Makrill önskar jag var vanligare som färskvara och inte bara i konserver. Musslor är det senaste som jag börjat äta mer av men även det blir i djupfryst eller konserverad form. 

På sistone har jag bland annat gjort sushi och bouillabaisse (fisk och skaldjurssoppa) samt en " blisotto" på musslor.

Den här sushin gjorde jag på   blomkålsris. Rev bara blomkålen på rivjärn, blandade med lite vinäger och mascarponeost för att få det att hålla ihop. Som fyllning hade jag pappas hemgravade sik och avokado. 

Den här fisksoppan är en sorts Bouillabaisse ,en fantastisk god fisksoppa som känns lite extra lyxig. Som vanligt är jag usel på mått eftersom jag för det mesta bara slänger i det som behövs och smakar av.  Men jag använde i alla fall blandade frysta räkor och musslor, lax, purjolök, grönkål, gröna bönor och fryst spenat. Först fräste jag upp löken med buljong, hällde på vatten, grädde och tillsatte grönsakerna samt laxen. När det puttrat en stund tillsatte jag musslorna och räkorna samt vitt vin. Grädden och vinet ger den extra goda smaken :) Sedan får man krydda enligt smak. Jag använde svartpeppar ,  lite chili, gurkmeja och örtkrydda.  En väldigt enkel rätt som jag gjorde hör om dagen var "musselblisotto" (risotto på blomkålsris). Fräs ihop lök, riven blomkål, zucchini, grönkål och musslor (jag använde musslor i saltlag som faktiskt var riktigt möra och goda) . Jag kryddade med curry och gurkmeja. Häll till sist på lite kokosmjölk. Lade märke till nu att alla mina recept är väldigt gula och gröna till färgen. Ja, jag jag gillar som sagt gröna grönsaker och gurkmeja :)  


Hoppas ni blivit lite inspirerade att experimentera mer med havets läckerheter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar