6 okt. 2013

Träningsmat

Orken för att träna kan variera så otroligt mycket från dag till dag. Ibland känner man sig stark och fylld med energi och ibland vill man bara ramla ihop på golvet. Som jag tidigare skrivit om har jag lärt mig skilja på normal träningströtthet och den där äckliga utmattningströttheten. Efter träning blir man ju naturligtvis trött men på ett skönt sätt och man känner sig ändå energifylld på något sätt. När jag har en svacka-dag slutar träningsförsök med att jag vill falla ner i en hög och gråta efter fem minuter. Som tur är har det varit ganska få sådana dagar på sistone, förutom för två veckor sedan  när jag skulle på min tisdagsgympa och mina muskler verkade ha tappat alla krafter. Det var läskigt, jag hade liksom noll kraft i kroppen. Men då är det bara att acceptera det och sen nästa gång kan det gå hur bra som helst. 

Att äta ordentligt är i alla fall viktigt när man tränar. Jag började fundera på det här med protein till exempel. Om jag faktiskt får i mig tillräckligt. Jag är egentligen ingen stor vän av kött, särskilt rött kött skulle jag bra klara mig utan. Kyckling och fisk blir det mer av. Men jag äter ganska små mängder kött ändå och inga stora portioner. Förstås blir det en del ägg och sen får man ju lite proteiner från frön och nötter också (särskilt chiafrön som faktiskt innehåller alla essentiella aminosyror) Annars innehåller vegetariskt protein inte alla essentiella aminosyror. Nu är det ju inte så att jag styrketränar "på riktigt" på gymmet utan den styrka jag tränar blir är form av hemmaträning med kroppsstyrka eller lätta vikter.

Det är så svårt det här med att försöka räkna ut hur mycket man får i sig av något näringsämne (det gör jag inte med kolhydraterna heller utan gör det enkelt genom att välja livsmedel med liten mängd kolhydrater, och  under 5g/100g för det mesta ) Det heter ju att man ska få i sig 1-2 g protein per kg kroppsvikt. Men sånt är ju så krångligt att räkna ut och veta hur mycket protein det sen finns i allt man stoppar i sig. Det här med att räkna har ju aldrig varit min starka sida om man säger så. 

I alla fall så har jag tänkt prova på att ta lite tillskott av aminosyror innan träning för att se om det har någon effekt.  Har gjort det nu ett par gånger och inte vet jag om det är placebo eller om energin varit lagom bra så där annars men jag tycker mig haft bättre ork och uthållighet. Särskilt det här med att bli svag i musklerna tycker jag har förbättrats. Får se om det håller i sig. Jag har köpt BCAA som består av grenade aminosyror:  leucin, valin och isoleucin. Nu har jag bara tagit 1 tsk före träning men det är också bra att ta efteråt för att hindra muskelnedbrytning och underlätta återhämtning. Särskilt viktigt om man inte tänker äta så mycket efter träningen, t.ex. om man tränar sent på kvällen. Förstås är riktig mat alltid att föredra framför tillskott, men ibland kan det behövas lite extra. Fördelen med aminosyror är ju snabbare upptag i kroppen jämfört med protein från mat som först måste spjälkas. Det snabbar alltså på återhämtningen. 

Förra veckan försökte jag tänka lite extra på vad jag stoppade i mig före gympan så att jag skulle orka. Denna enkla middag blev det:


Äggröra med getost, en röra gjord på mosad avokado, riven zucchini, makrill (sån där på burk), creme fraiche, lite dijonsenap och kryddor. Samt sallad. Låter lite skumt kanske men jag gillar att fixa ihop skumma röror och kombinationer av olika slag :) Och det var väldigt mättande. Bra med protein och fett. Makrill i tomatsås (fast jag brukar skölja bort tomatsåsen..) är min senaste upptäckt och är en bra variation till tonfisk. Makrill innehåller liksom lax mycket omega 3. Färsk makrill är ju inte så lätt att få tag på här i trakten så i vissa lägen får man får hålla till godo med konserverat. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar