28 okt. 2013

Hur man (inte) fördelar en pumpa och recept på pumpabröd

Läser man amerikanska receptbloggar den här tiden på året kan man inte undgå att var och vartannat recept innehåller pumpa. Det är pumpabröd och pumpapajer, diverse bakverk med pumpa och maträtter med pumpa...Jag vet inte varför det aldrig har blivit pop med pumpa i Finland. Vi kan ju odla pumpor så det är ju inte problemet. Det är väl en traditionsgrej helt enkelt. I USA pryder man med pumpor till Halloween och äter pumpapaj till Thanksgiving osv. Prydnadspumpor ser man ju nog här och var men att använda pumpa i matlagning och bakning är fortfarande inte så vanligt. 

Jag tyckte i allafall att det skulle vara roligt att göra något av pumpa så jag köpte en "Butternut squash" förra veckan. Den hade någon lustig svensk översättning som jag inte ens kommer ihåg men så här ser de ut i alla fall :


Pumpapuré tänkte jag kunde vara en bra ingrediens att ha på lager t.ex. till plättar, i bakning, blanda i blomkåls/broccolimos och som ingrediens i bröd. Hade kanske inte räknat med den brutala historia det innebar att försöka fördela pumpan i mindre beståndsdelar. För att göra pumpapuré kan man antingen rosta pumpan i ugn eller koka pumpan för att sedan mixa den till puré. Jag tog mig an utmaningen att försöka hacka pumpan i små bitar för att koka dem vilket inte var det lättaste kan jag säga...Ett stenhårt skal som jag trodde jag skulle bli tvungen att hämta yxan för att få pumpan i två delar och sedan försöka få bort pumpaköttet från det stenhårda skalet. Dessutom är ju pumpan inte så fördelaktigt formad heller så att försöka skiva bort skalet utan att hälften av innandömet följde med...ja, det var nästans dagens armträningspass. Förvånad att jag inte hackade loss ett par fingrar i farten...Ibland blev jag tvungen att ta sats och hugga kniven som en yxa genom skalet så att pumpabitarna flög runt...Jag måste ha sett ganska rolig ut med svetten lackande, en enorm kniv i handen och fanatisk blick när jag gick loss på den där tingesten.Kunde ha slutat lika brutalt som när jag stoppade fingret i stavmixern förra vintern...

 I min efterklokhet insåg jag fördelen med att helt enkelt dela pumpan i två halvor och rosta i ugnen för att sedan skrapa ur pumpaköttet...det hade varit aningens enklare. Nåväl, kriget mot pumpan slutade i alla fall gott :) Närmare bestämt i form av Pumpabröd. 
En del av purén frös jag in och av resten bakade jag bröd.

Det finns otaliga mängder recept på pumpabröd på nätet, också av paleo-variant (alltså, mindre kolhydrater) men jag valde att röra ihop ett eget recept.  Jag vet att jag snöat in mig på de här julkryddorna men jag tycker ju de är så goda...och som ursäkt måste det vara pumpakryddor i pumpabröd annars gills det inte :)

Grovt pumpabröd 

4 ägg
1 dl kokosnötsmjöl (Aman Prana)
0,5 dl pofiber
2 msk fiberhusk
1 dl fibrex (blötlagd på förhand. Obs! använder man oblötlagda måste man lägga till lika mycket vatten)
ca 0,5 dl vatten
1,5 dl pumpapuré (måste inte vara butternut, kan vara annan sort också)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat (+ 1 msk äppelcidervinäger för att neutralisera smaken)
1 msk kanel
1 tsk ingefära
0,5 tsk malen nejlika
1 tsk malen muskotnöt
( en blandning av de här kryddorna kallas för pumpakryddmix i amerikanska recept)

Vispa äggen och tillsätt pumpapurén. Blanda torra ingredienser med kryddorna och blanda ner i smeten. Tillsätt vatten. 

Häll smeten i en långpanna (24x30 cm) Grädda i 200 grader ca 20 minuter.   Tips! Jag rekommenderar att äta den lite varm med någon form av färskost på! 
1 kommentar:

  1. Jag köpte åxå butternut förut för att testa lite, men jag bara skalade med potatisskalare innan jag skar i bitar och kokade eller ugnsrostade och det va inga problem alls! :-)

    SvaraRadera