13 sep. 2013

Höstens stillhet

Jag älskar de här tidiga höstmorgnarna och kvällarna. Det är så tyst och fridfullt och vackert. Luften är krispig och klar. Det doftar på ett visst sätt . Hösten väcker också motstridiga känslor, liksom våren fast på ett annat sätt. Våren ger ny energi och man väcks upp ur "vinterdvalan" men samtidigt väcks också andra mindre trevliga känslor också. Ändå är våren min absoluta favoritårstid. Hösten har jag ingenting emot, tvärtom tycker jag det är en väldigt mysig årstid om man inte tänker på vintern som kommer efter. Man får tända en massa ljus och mysa. Allt liksom saktar ner, det är en tid för reflektion och eftertänksamhet. En påminnelse att lyssna inåt, vara närvarande och söka stillheten. Samla krafter inför vintern. 

Man märker också detta i naturen, hur  allt stillar sig efter sommaren.  En fridfull tystnad som inger lite vemod men också medför kreativ energi. En stillsam, jämnare och lite mer dämpande energi till skillnad från vårens yra. Melankoliskt och lite sorgset men på ett fridfullt sätt. 

Hösten påminner oss om att finna kraft i stillheten. I tystnaden. Det finns en tid för allt. Årstidsväxlingar är ett kraftfullt tecken på hur viktigt det är att följa vår egen rytm som naturen gör. Vi är ju en del av naturen så det är lika viktigt för oss att "växla om" och anpassa oss till vår rytm. Vi kan inte alltid vara på topp. Vi har svackor. Vi upplever stunder av mer energi och stunder av trötthet. Stunder då vi vill vara mer aktiva och då vi behöver dra oss tillbaka. Ibland orkar vi köra på, ibland måste vi sakta ner. Det måste få finnas en balans i vår livsrytm för att vi ska kunna leva ett bra liv och må bra. Uppmärksamma naturens budskap och känn efter hur du påverkas av årstidsväxlingarna. Vad säger din kropp att du behöver uppmärksamma? Vad väcker hösten för tankar och känslor hos dig?
   Så här vackert var det en morgon här i veckan. Vilken tur att man är           
   morgonmänniska så man inte missar den här stämningsfulla morgon-
   stunden. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar