5 sep. 2013

Enkel mat

Trots att jag gillar att laga mat så blir det ofta ganska enkla rätter men enkel mat behöver inte betyda samma sak som tråkig mat. Jag fokuserar på bra råvaror och smaksättning med mycket örter och kryddor. Särskilt under sommaren har jag använt färska örter från trädgårdslandet mest dagligen. Jag skulle gärna utmana mig själv och prova på nya maträtter men nu måste jag försöka hålla någon sorts budget vad gäller mina (ofta inte helt billiga) matuppköp eftersom ekonomin är lite krisartad. Tänker inte börja köpa "sämre" mat men försöka hålla koll på vad som är nödvändigt och vad jag egentligen klarar mig utan. Kanske jag inte behöver tre sorts ostar "bara för att de är så goda" utan klarar mig med en...eller två. 

Jag måste erkänna att det blivit väldigt mycket sallad och lchf-bröd till kvällsmat på sistone..men sallad är ju så tacksamt, man kan slänga i praktiskt taget vad som helst. Bara man kommer ihåg att blanda med sådant som mättar och ger näring också och inte bara tuggar i sig isbergssallad, gurka och tomat. Då kan man nästan lika gärna dricka ett glas vatten istället. Jag blandar ofta i avokado, oliver, fetaost eller grynost/keso, lite kål för att variera med isbergssallad och så vilka grönsaker som råkar finnas i kylen.  Sen är det ju bra med en proteinkälla också, som kyckling eller kallrökt lax t.ex. Kokt ägg passar ju också bra att hacka ner i en fisksallad. Sedan brukar jag röra ihop en egen dressing av exempelvis majonnäs (egengjord), pesto, vinäger och kryddor. 

Ikväll lyckades jag inte ta mig ur salladsgreppet heller men med lite variation. Förutom sallad, avokado och oliver rörde jag ihop en sorts "coleslaw" av lätt ångkokad vitkål som jag hade färdigt i kylen. En skvätt äppelcidervinäger, majonnäs, hackad persilja, torkade örter, salt och peppar. Till det åt jag min pappas gravade lax och några skivor getost. Enkelt och mättande!Dagens lunch var också i enklaste men ack så godaste laget (finns tyvärr ingen bild eftersom jag var för hungrig för att tänka på sånt och dessutom såg det kanske inte lika aptitligt ut som det smakade). En sorts indisk risotto eller vad man nu ska kalla det, på blomkålsris och kyckling. Bara att steka upp riven blomkål med kryddor (gurkmeja, curry, spiskummin, ingefära) och blanda i kyckling och en skvätt kokosmjölk. Jag använde bitar av kycklinglår som lagats i ugnen. Och tänka sig, jag har fått tag på ekologisk kyckling!  Tummen upp för Prisma! Jag vet inte om det var inbillning men tyckte kycklingen smakade mycket godare. 

Blomkålsris, vitkåls"spagetti", stekt zucchini med riven parmesan, ångkokt grönkål som sedan snabbt fräses med kryddor - exempel på lätt fixat och gott. Eller bara woka ihop en massa grönsaker. Själv gillar jag att krydda ordentligt, t.ex. blomkålsris som kokats är ju inte direkt en hejvild smakupplevelse och inte ångkokt vitkål heller men bara man saltar och blandar i lite goda kryddor så...eller se till att ha något bra smaksatt kött eller fisk och en smakrik sås till. Riven ost är ju också alltid en bra smaksättare (säger ostälskaren). 

Detta var dagens tips på enkel lchf-mat. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar