27 sep. 2013

En naturlig kost del 2 - Vad är en "normal" kost?

Att ta hand om och vårda vår kropp och prioritera vår hälsa är den viktigaste investeringen vi kan göra. Att strunta i vad vi stoppar i oss kan ha förödande hälsoeffekter på lång sikt. Idag mår jag kanske bra men om ett år? Om tio år? Om tjugo år? Hur vill jag må i framtiden? Och hur mår jag egentligen just nu? Jag tror det är frågor vi måste ställa oss om vi vill välja att leva ett balanserat och sunt liv.  Kosten är den viktigaste grunden för en god hälsa. Det är ju kroppens bränsle och vill vi må bra måste vi tänka på vad vi tankar vår kropp med. 

Jag ser tillbaka på mig själv som 20-årig studerande då jag stoppade i mig hamburgare, pizza, godis och socker utan att ens reflektera över vad det hade för konsekvenser för min kropp. Några år senare började jag motionera mer och på grund av en mage som plötsligt satte igång att bråka rejält började jag fundera mer på kostens betydelse. Först åt jag glutenfritt en tid och sedan drog jag ner en del på kolhydraterna. Det dåliga valet jag då gjorde var att samtidigt äta väldigt fettsnålt. Den kombinationen ledde ju till alldeles för lite energi för att min kropp skulle fungera ordentligt. Dessutom skedde detta under den tid då jag gick mot utbrändheten och bidrog säkert till att påskynda den processen. Min kropp fick inte den energi och näring den behövde.

Jag har alltså också tillhört de "fettskrämda". Men ju mer jag började läsa på om fettets betydelse förstod jag att fett är något helt naturligt som vår kropp behöver för att fungera optimalt. Vad vi däremot inte behöver är en alldeles för stor mängd socker och stärkelse. Efter julen förra året övergick jag till att äta lågkolhydratkost . Före det hade jag dragit ner på snabba kolhydrater och ätit glutenfri kost ett tag men nu ville jag försöka minska på de största kolhydratkällorna och sockret. 

När lågkolhydratkosten kom på tapeten för ett antal år sedan lades fokuset främst på det effektiva sätt att gå ner i vikt, en diet bland många andra. Trots att den fungerade förvånansvärt bra så är det mer än en tillfällig diet. Det är en naturlig kosthållning. Visst kan man använda det som en diet en tid om man bara vill äta så i t.ex viktminskningssyfte, men varför inte se lite längre? För vad händer sedan när man återgår till en kost med stor mängd kolhydrater? Att grunda sin kost på en mindre mängd kolhydrater och naturligt med fett handlar inte om att banta, att svälta sig eller räkna kalorier. Det är en kost där du blir mätt på naturlig mat och låter kroppen visa vad den mår bra av. Sedan finns det stort utrymme för variationer. Grundprincipen med lågkolhydratkost är att dra ner på kolhydraterna eftersom vi äter onaturligt mycket av den sorten, ersätta med näringsrika grönsaker och normalt med fett. Man slutar inte äta kolhydrater utan minskar på mängden och byter ut kvaliteten. Onödiga kolhydrater ersätts med grönsaker och fett så att man äter sig mätt och håller blodsockret på en balanserad nivå. Man äter heller inte onaturligt mycket fett, till skillnad från vad vissa tror, man äter normalt med fett. Efter en epok av propaganda om fettets farlighet har vi inte ätit normalt med fett utan skytt fettet som pesten för att istället ersätta det med socker, stärkelse och onaturligt, kemiskt tillverkat fett . 

Nu kan man ju fråga sig. Vad förefaller mer naturligt för människokroppen? Att äta fett som är livsnödvändigt för att kroppens celler ska kunna byggas upp och fungera - eller vräka i oss raffinerat socker, mjöl (som dessutom innehåller gluten som skapar skada i alla kroppar), kemiska, konstgjorda margariner osv. Den viktiga frågan är: Vad är naturligt? Vad är "normal" föda för människokroppen? Borde inte kroppen kunna hantera naturlig föda bättre än konstgjord? Ja och svaret är ju ganska tydligt. Om det var fettet och inte sockret, onödiga kolhydraterna och inflammatoriskt omega 6 som var problemet, skulle vi då inte gå emot den rådande trenden med oroande övervikt och hälsoproblem som t.ex. metabolt syndrom och andra "välfärdssjukdomar", magproblem och autoimmuna sjukdomar? 

Alltså, man måste fråga sig vad en "normal" kost består av. Och vem definierar det? Av någon anledning har det basunerats ut att en kost bestående av störst del kolhydrater är en normal kost. Att fett är farligt. Grönsakernas betydelse är väl det enda som de flesta är överens om. Borde vi inte titta på vad människans kost har bestått av från början? Att minska på kolhydraterna, öka på grönsaksmängden och äta normalt med fett stämmer överens med människans kost sedan "begynnelsen". Det är en kost som kroppen tycker om. Vad den inte tycker om är onaturliga, raffinerade produkter, spannmål innehållande gluten och lektiner och även mjölkprodukter faller innanför den kategorin. Vi talar här om artegen föda eller ursprungskost, alltså vad vår kropp är genetiskt anpassad att äta. Det är alltså INTE 50-70 % socker, spannmål (eller komjölk). 

Lågkolhydratkost (eller paleo/stenålderskost, vilket innehåller mer kolhydrater i form av frukt och rotsaker men utesluter mjölkprodukter) är egentligen enbart varianter av en naturlig kost. Det finns olika sätt att variera beroende på vilken kropp du har och hurudant liv du lever. Våra kroppar är olika och klarar av olika saker. Vissa klarar av att äta mer kolhydrater än andra. En kost som inkluderar kolhydrater i form av rotfrukter, rikligt med grönsaker, lite frukt och mejeriprodukter kan fungera utmärkt för en del medan andra som är mer känsliga för kolhydrater måste vara mer strikta. Inte alla kan äta frukt, vissa kan äta lite. Men fem frukter per dag som rekommenderats tillför en onödigt stor mängd socker som inte gör någon nytta. Ät istället mer grönsaker och bär! Någon kan äta mer mejeriprodukter utan att reagera, en annan inte. Det är individuellt hur vår kropp reagerar beroende på vår biokemi och vårt "bagage" (t.ex. har man bantat, överätit, stressar mycket osv).

Sug efter kolhydrater/socker, viktuppgång, blodsockerobalans, magproblem osv är sådana signaler som visar att kroppen inte tål eller får för mycket av något. För den som är sockerberoende, har problem med överätning, metabolt syndrom, höga blodsockervärden eller diabetes kan det innebära att utesluta de flesta kolhydratkällor och fokusera på grönsaker och liten mängd feta mejerier (vissa måste även utesluta alla mejerier). Den som talar om vad som är rätt för dig är din kropp - det är den du måste lyssna på! Vi är olika känsliga för kolhydrater, liksom vi är olika känsliga för andra saker. Lågkolhydratkost/artegen kost är alltså ingen metod, det är ett naturligt sätt för din kropp att tanka energi på för att nå optimalt mående. Det finns inget "rätt" sätt i teorin. Det är ingen bantningskur, men viktnedgång blir en bonus då kroppen återställs till sitt normalläge. När den tillförs den kost den är skapad för att äta återfås balansen. Det är inget mirakel, det är sunt förnuft. 

Det jag vill poängtera som framtida kostrådgivare är att lyssna på din kropp och den kommer att tala om för dig vad som är fel och vad den behöver. Visst kan den skrika efter socker men tänker du till lite så skriker inte kroppen efter socker för att den mår bra av det utan för att du vant dig vid det. Beroende och sug är ett tema för sig. Att bli mer medveten om den egna kroppens signaler är en utmärkt vägvisare för att hitta fram till en sund kost. Det kan ta tid om kroppen är ur balans och det kan krävas en rejäl omställning för vissa för att återställa kroppens jämvikt men det är alltid möjligt. 

Det handlar om din kropp, din hälsa, ditt välmående, din framtid. Det är lätt att ge efter för det goda sockret som ju gör livet så mycket mer värt att leva - men jag kan lova, ju mer kunskap man får om sockrets inverkan, desto mindre är man beredd att offra sin kropp på sockrets altare. Frågan återstår alltid - är den där njutbara sockerchocken värt det eller kan du finna andra sätt att göra livet meningsfullt?

Jag skulle aldrig börja äta mjölmat igen. Socker får man i sig ändå i liten mängd ibland. Men jag äter mig mätt, har ett jämnt blodsocker och äter god mat. Jag njuter av min kost. Min kropp gillar det. Det är absolut inte tråkigt med att äta så här. Naturliga, fräscha råvaror. Smakrikt och mättande. Och när man vill lyxa till det finns det otaliga mängder smaskiga bakverk och desserter att experimentera med som inte innehåller mjöl eller tillsatt socker. 

Min kropp mår bra av en naturlig, artegen kost och det är ett val att ta hand om mig själv och mitt välmående. Därför väljer jag att äta så - och som snart färdig kostrådgivare ser jag fram emot att hjälpa människor hitta sin egen väg inom den naturliga kosten, på det sätt som just deras kropp (och själ) mår bäst av. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar