15 sep. 2013

En naturlig kost del 1 - två dagar fasta, fem dagar socker och pasta??

Hehe, ultratöntig rubrik men kunde inte hjälpa mig själv :)

Det har knappast undgått någon att det varit mycket diet-prat på sistone med tanke på 5:2 trenden. Hade inte tänkt skriva något om det för jag har blivit lite trött på hela den här debatten. Men nu när jag tänkte gå in på det här med naturlig kost och "normalt ätande" så kunde jag ju inte undgå  lite reflektioner angående det här med periodisk fasta. 

Det som stör mig är det här svart-vita tänkandet igen. Varför måste man kriga och kritisera varandra hela tiden? Varför inte bara acceptera att vissa saker passar en del och inte andra? Självklart är det bra att man lyfter fram riskerna och diskuterar för- och nackdelar men ofta slutar det med en anklagelsefars till höger och vänster. Till exempel är det klart att det är en risk för en person med ätstörningar eller en bakgrund av ätstörningar att börja med periodisk fasta. Men för en frisk människa som tycker sig må bra av att fasta och äter sunt kan det passa hur bra som helst. Särskilt bra är det ju för de som lider av övervikt, metabolt syndrom, högt blodsocker, sockerberoende osv.  Poängen med periodisk fasta är ju i alla fall att man ska må bra av det och att kroppen börjar må bättre. Det är alltid individuellt! Jag tycker det är tragiskt att det har blivit ännu ett sätt att bara gå ner i vikt och dessutom få en "ursäkt" att äta skräp utöver fastedagarna. Mår kroppen bra av det? Att frossa onyttig mat efteråt? Knappast. Tvärtom blir väl det en extra belastning för kroppen. 

Vi måste se till oss själva. Alltid! Och fråga oss av vilken orsak vi gör våra kostval. Vad passar min kropp? Vad mår jag bra av? 5:2 verkar också fungera bra kombinerat med lågkolhydratkost eftersom blodsockret då hålls stabilt och man undviker blodsockerfall med darrighet och sug som följd. Då blir det mindre stress för kroppen (och omgivningen som måste stå ut med sura hungriga människor :) ).  Effekterna av en kost med mindre kolhydrater har också samma fördelar som periodisk fasta dvs. verkar positivt för insulinkänsligheten, hunger-och mättnadskänslor, minskad inflammation i kroppen osv. Därför kan det räcka med att äta lågkolhydratkost i någon form istället för att fasta om man inte tycker att det passar. Men om man fortfarande vill trycka i sig en massa socker, bröd och snabbmat så känns periodisk fasta säkert som en skänk från ovan. Då slipper man ju ändra på matvanorna, endast undvika mat två dagar i veckan. Då kan man ju istället sitta och drömma om pizzan man ska glufsa i sig nästa dag. Ursäkta min ironi...

Jag ser inget skäl att prova på någon systematisk periodisk fasta för tillfället. Jag är nöjd med lågkolhydratkosten och mår bra av att äta det så det räcker för mig.16:8 där man hoppar över frukosten passar inte heller för jag älskar frukost! För de som inte är hungrig på morgonen passar det ju annars ypperligt. Däremot blir det ändå oftast naturligt en sorts periodisk fasta varje dag eftersom jag sällan äter något mellan klockan 18 och 08. Jag är sällan hungrig kvällstid. Så ca 14 timmars fasta blir det oftast utan att jag tänker på det. Och det är ju det som är poängen med fasta. Att man ska äta när man är hungrig och inte äta om man inte är hungrig. Inte äta var tredje timme "för att det ska vara så".

Jag åt alltid mellanmål förr. Jag åt ca 5 gånger per dag. Nu är det 3. När jag började med lågkolhydratkost fortsatte jag först med mellanmål av gammal vana men sen började jag fundera: är jag hungrig? behöver jag mellanmålet? Och det gjorde jag inte. Man håller sig mättare mycket längre med en kost där man inte bråkar med blodsocker och insulin. Det är en naturlig kost eftersom man blir naturligt mätt på rätt mängd utan att trigga sockersug eller överätning. 

Jag tror allt handlar om medvetenhet kring vad vi äter. Det behöver inte bli en besatthet. Om det känns för krångligt med 5:2 så försök åtminstone lyssna på kroppen. Man behöver inte räkna kalorier eller timmar. Ät när du är hungrig, tills du är lagom mätt och fundera över om det är äkta hunger eller bara sug som du känner. Äter du av vana? Av uttråkning? För att dämpa ångest?
Ökad medvetenhet kring mat är det viktigaste. Att vara medveten är inte samma sak som att vara fanatisk. Tvärtom, ju mer medveten du är desto mindre behöver du faktiskt tänka på vad du stoppar i dig och när du gör det ,för det blir ett naturligt val. Och äter du en bra och naturlig kost utan socker, för mycket kolhydrater och normalt med fett (lchf innebär inte onormalt mycket fett som vissa tror) håller du dig mätt och det blir lättare att hitta en balanserad livsstil där kosten ingår som en naturlig del. 

Jag vet att det inte alltid är så lätt att lyssna på kroppen vad gäller kosten, särskilt om inte mättnads-och hungersignalerna funkar som de ska. Då är det svårt att hålla balansen utan att överäta. Där är vi också olika. Vi kan ha skadat vår kropp genom bantning, ätstörningar, dålig kost osv. Men därför är ökad medvetenhet desto viktigare i den processen och ännu viktigare att äta en hälsosam kost som reglerar ätbeteendet genom att äta sig mätt och nöjd och lära sig vilken sorts mat som får kroppen i balans. Inte heller förbättras det ju av att använda periodisk fasta som ett sätt att plåga sig under fastedagarna för att sedan överäta resterande dagarna. Det gäller alltså att hålla koll på ditt eget ätbeteende, kroppens respons och fråga dig varför du väljer att göra det. Är det sunt för dig? 

Så, man kan ju fråga sig, vad är poängen med periodisk fasta? Ännu en behändig quick-fix eller ett sätt att få kroppen i balans?  Det avgör du själv. 
Men jag tror ändå inte på att kombinationen 2 dagars fasta- 5 dagar frossande i socker och pasta är det ultimata för någon :) 

Maggie skrev också ett bra inlägg om periodisk fasta och medvetenhet kring kosten för ett tag sedan. 

I del två ska jag skriva mer om naturlig kost/lågkolhydratkost och varför jag anser att det inte är någon diet som många tycks tro utan en helt naturlig kosthållning som vår kropp mår bra av.  Okomplicerad, artegen föda helt enkelt! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar