23 sep. 2013

Den nya rapporten och dagens billiga middagstips

Hoppsan vilken mediestorm det blev idag när svenska SUB:s rapport om lågkolhydratkost lanserades. Man bland annat läsa om rapporten hos kostdoktorn och där finns länkar hit och dit till svenska tidningar och sajter där forskningsresultatet omskrivits. Positivt är det ju att man nu har ännu starkare vetenskapligt stöd för att förespråka en balanserad kost där man äter mindre kolhydrater och normalt med fett istället för överdosering av socker och dåliga kolhydrater. Nu handlade ju rapporten främst om viktminskning men resultatet visade även positiva hälsoeffekter vad gäller bland annat blodsocker och kolesterol. Man såg inga samband mellan hjärt-och kärlsjukdomar och lågkolhydratkost oavsett mängden mättat eller omättat fett. 

Viktminskning är inte så enkelt som att räkna kalorier eftersom kalorier inte bara är kalorier. Det är blodsockret och insulinet som ställer till det. Det vi har på tallriken är inte hela sanningen. Mer om det en annan gång. Därtill finns ju otaliga historier om människor som blivit av med eller förbättrat obalanser och sjukdomar med en kost som inte är inflammatorisk (vilket kolhydrater och socker i alla former är i stora mängder, samt omega 6,  gluten och även kasein som finns i komjölk) Det är inte så märkligt bara man tänker till lite. Varför skulle inte naturlig mat få kroppen att må bättre än konstgjord? Den kost som människan ätit i alla tider. Spannmål t.ex. är inte menat för människan att äta för vi är inte fröätare, på samma sätt som vi inte heller är kalvar som ska dricka litervis med komjölk. Kroppen talar om det här för oss men oftast väljer vi att inte lyssna. Kanske först när vi blir sjuka och obalansen är ett faktum. Vi är så vana vid att reagera först när vi är så dåliga att vi måste släpa oss till läkaren. Varför inte förebygga vårt välmående och se till att vi är så balanserade som möjligt redan nu? 

Mer om varför jag förespråkar en artegen, naturlig kost som består av balanserad, oprocesserad mat i ett senare inlägg. 

Som en bonus kan ni ju få ta del av dagens middagstips: Plättar med smörstekt smörsopp. Det är inte illa för en fattiglapp att gå ut på gräsmattan och plocka dagens middag. Tre fina soppar hittade jag bakom mitt hus. Jag stekte smörsoppen i smör, kryddade med chili och blandade sen ner lite hackade soltorkade tomater. Plättarna gjorde jag på 1 ägg, 1 msk kokosnötsmjöl, 1 tsk fiberhusk och 2 msk vatten. Sedan smetade jag på lite pesto, skivad getost och hällde över svampen.  
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar