4 aug. 2013

Mjölksyrade gurkor

Ifjol blev jag inspirerad att försöka mig på att mjölksyra gurkor men var lite för sent ute. Så i år har det odlats inläggningsgurkor.Det kräver lite mer tid än att göra vanlig saltgurka men så är det också nyttigare. Mjölksyrade grönsaker innehåller ju massor med probiotika som främjar en frisk tarmflora .

Jag började småskaligt med två mindre 1 liters burkar. Rymdes inte så många gurkor men eftersom man inte vet om syrningsprocessen lyckas så tänkte jag göra en omgång till lite senare. 

Instruktionerna har jag fått av min vän Jenny så hon får ta äran (om det lyckas vill säga )  ;) 

Gör så här:

Dagen före:

- Diska och sterilisera burkarna t.ex. genom att ställa burkarna i ugnen på 100 grader ca en halv timme.

- Gör vassla genom att låta 1 dl surmjölk (filmjölk för er som bor i Sverige) rinna igenom ett kaffefilter under natten. Den klara vätskan som lämnar är vassla. 

- Koka upp vatten och salt. 30 g salt per liter vatten. (jag kokade upp 2 liter och 60 g salt). Låt svalna.

Följande dag:

- Tvätta och skrubba gurkorna. Skär bort yttersta biten av ändorna och "nagga" hål i gurkorna med gaffel.

- Ingredienser för 2 liters burkar, fördela på två : (bara att öka mängden om man gör större sats). Dillkronor, 1 stor gul lök eller ett par små, 4 vitlöksklyftor, 2 tsk senapsfrö, svartvinbärsblad, pepparrot (ungefär en lillfingernagels storlek, hackad). Det ska även vara hallonblad och korianderfrön men det hade jag inte tillgång till så det lämnade bort. 

- Lägg dillkronorna i bottnen av burken och varva sedan tätt med gurkor och övriga ingredienser. Om gurkorna är för stora kan man dela dem, men använd gärna så små gurkor som möjligt. 

- Fördela vasslan i burkarna och häll på saltvattnet tills det täcker allt. Använd gärna en tyngd av något slag som gör att gurkorna hålls under vattnet.

- Låt burkarna stå i rumstemperatur i 10 dagar. Man märker att syrningsprocessen kommit igång när det uppkommer små bubblor inne i burken. Efter 10 dagar ska de förvaras kallt (ca 6 grader) i minst 2 månader.

Ska bli spännande att se om det lyckas! 


2 kommentarer:

  1. Receptet är utmärkt förutom att det är helt onödigt att blanda i vassle, de mjölksyrabakterier man har i mjölkprodukter är inte samma mjölksyrebakterier som syrar grönsaker! I surmjölk använder man olika stammar av Lactococcus lactis + Leuconostoc mesenteroides, medan det främst är Lactobacillus plantaturm som naturligt syrar grönsaker. Ser man bara till att ha rätt salthalt (lite över 2% totalt inkl. gurkornas vikt) så är det aldrig något problem att fermentera gurkor utan några tillsatser. Läs gärna Karin Bojs utmärkta bok "Syra själv"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag visste att man inte behöver använda vassle men att det kanske är bättre chans att syrningsprocessen lyckas då. Så den här första gången provade jag med det :)

      Radera