10 juli 2013

Rabatten i blom

Så här såg det ut i maj . Storartade planer för den patetiska lilla ändan av  (rabatten) :) Så här ser det ut nu.Gräsligt eller hur? :) Växtligheten är det ju inget fel på om man säger så. Men min vision om ett estetiskt genomtänkt upplägg till rabatt kan man dock ställa sig tveksam till...Det är ju inte så att det direkt märks hur jag tänkte till där när jag sådde. Det är mest en enda röra av vildvuxet buskage men det gör inget. Jag föredrar egentligen vildvuxna trädgårdar över alltför stela och prydliga rabatter så det passar ganska bra. Kanske jag sådde lite för tätt men vad gör väl det. Det blommar ju i alla fall! De gula blommorna (som jag pinsamt nog inte vet namnet på trots att de funnits i rabatten sedan urminnes tider...) har tyvärr tendensen att ta över hela rabatten, även den lilla stump som jag sådde nya blommor i. Men de är ändå vackra tycker jag. Nästa gång kanske jag ska tänka på att inte försöka klämma in för många sorters blommor på en liten jordplätt. Nu ser det mest ut som om alla växter kämpar för sin plats utan att kvävas av övriga. 

Ja, någon renodlad trädgårdsmästare är jag kanske inte än men det är ju tur att jag gillar vildvuxen natur, så krävs det i alla fall mindre arbete. Det bästa är ju nästan när en rabatt ser välskött ut trots att man knappt rört den på hela sommaren. Och vem skulle lägga märke till ogräs i ovanstående kreation?  Varför göra det svårt för sig när naturen sköter estetiken så bra på egen hand? 


Till exempel de här fina... malvorna?? (igen ett tecken på min fantastiska växtkunskap...)  Ja, de är i alla fall lika vackra där vid min trappa varje år och de tacksamma gula blommorna tar över resten så det inte ens hinner växa farm något ogräs. Trädgårdspedanteri är överskattat :) 

Det är lite sorgligt på något sätt när man tittar ut över ängarna och gräset är slaget. Inga vackra vajande blommor mer. Det ger nästan en lite oroväckande känsla att hösten inte är långt borta... Men det vill jag inte tänka på. Ännu prunkar trädgården av blomster och trots att sommarvärmen envist låter vänta på sig så är det ju ännu länge kvar av sommaren! 1 kommentar:

  1. Så fantastiskt ni bor! Helt underbart! Och vildvuxna trädgårdar har sin charm :)

    SvaraRadera