23 juni 2013

Krångelmage och chokladglass

Hej hopp!


Hoppas ni haft en trevlig midsommar" Det blev inget vidare firande för mig  i år eftersom jag jobbade kväll på midsommarafton och sedan var jag så trött så jag gick och lade mig klockan tio. Kände mig aningens avvikande som gick och lade mig så tidigt på midsommarafton och steg upp klockan 7 på midsommardagen när man borde vara uppe halva natten - fast jag är ju inte direkt känd för att vara någon nattuggla :) Och skulle jag ha haft annat program hade jag antagligen skärpt till mig och stannat upp till midnatt för en gångs skull ;) 

Det blev alltså ingen maffig midsommarmiddag för mig i år men passade i alla fall på att smaska i mig jordgubbar med vispgrädde innan jag for till jobbet.
Tyvärr har min mage passat på att strejka så här lagom till midsommar vilket resulterar i att det mesta jag äter lägger sig som stenar i magen och det känns som jag har en uppblåst sprickfärdig ballong i magsäcken. I går fick jag en förfärlig magkramp efter en lunch med grillad entrecote hos mina föräldrar (Ja kanske inte det mest lättsmälta man kan välja.. men gott var det :) )
och efter kvällsmaten fick jag ligga i soffan hela kvällen med en mage som om jag vore gravid i åttonde månaden.  Så är det att ha en IBS-mage - skoven kommer plötsligt utan någon orsak. Emellanåt kan magen vara ganska lugn men mitt i allt blir det någon fnurr på tråden i hela matsmältningssystemet.  Över lag håller sig magen någorlunda i form genom en bra kost och dagligt intag av matsmätningsenzymer men när skoven kommer så är det ingen skillnad hur bra jag äter eller hur mycket enzymer jag stoppar i mig,  matsmältningen fungerar helt enkelt inte som den ska.  Då är det bara att stå ut och vänta på bättre dagar. 


Hemmagjord glass tror jag däremot min mage gillar :) Det smälter ju liksom bara i munnen. Inte mycket för magen att arbeta med.  Förra veckan invigde jag glassmaskinen som jag fick i födelsedagspresent. Problemet när man lagar glass utan socker är konsistensen - det är svårt att få glassen mjuk. Men ett tips är att frysa den i färdiga portioner och ta fram en stund att tina innan man ska äta. Jag frös glassen i silikonmuffinsformar.  Den här gången fick jag faktiskt till en ganska krämig konsistens trots att glassen förstås är stenhård när man tar fram den. Men i alla fall inte lika isig som vid förra försöket, men då hettade jag inte upp glassmeten före och hade även i vispad äggvita. 

Här är receptet: 

CHOKLADGLASS

3 äggulor
2 dl vispgrädde
2 dl kokosmjölk
ca 2 msk stevia strö (eller enligt behag. Går också att använda honung om man inte är så strikt)
0,5 dl kakao
Smält mörk choklad enligt behag. (om man vill ha starkare chokladsmak. Jag använde ca 2 rader av en platta 85 % choklad) 
2 msk kallt kaffe
1-2 tsk vaniljpulverBlanda allt i en kastrull och värm upp under vispning. Obs, inte koka!  Låt smeten svalna (jag hade den över natten i kylskåp) och häll sedan i glassmaskin ca 20 minuter. Häll upp i formar. 

Godast är glassen faktiskt innan man fryser den då den har konsistens av mjukglass. Himmelskt!
 Den här portionen åt jag till efterrätt idag.. och än så länge är magen rätt så glad :) 

2 kommentarer:

  1. oj va det såg gott ut. kanske man sku skaff sig en glassmaskin ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det tycker jag! :) Fast det funkar ju nog att göra utan också.

      Radera