7 juni 2013

Isbergssallad, rödsprängda ögon och tusch under fötterna

Så kan man sammanfatta dagarna i Tammerfors :) 

För att förklara mig. Det tidigare syftar på min huvudföda under de här dagarna - det är verkligen inte lätt att hitta bra och BILLIG mat när man äter lågkolhydratkost. Inte bara att gå in på en pizzeria och trycka i sig en pizza eller Siwa och köpa en baguette. Vill man inte slå sig ner på en dyr restaurang och beställa in en biff så är det andra alternativet sallad. Och tyvärr är salladskulturen i det här landet inte något att hänga i julgranen. Först och främst är sallader dyra, oförskämt dyra om man tänker på innehållet - 80 % isbergssallad. Isbergssallad, gurka och tomat - det finns faktiskt andra grönsaker att ta till! Varför kostar en fjuttig sallad som man inte blir mätt på mer än en enorm pizza eller en hamburgermåltid? Vad är det som kostar kan man ju fråga sig. I går innan jag steg på tåget köpte jag en ceasarsallad som kostade nästan 9 euro. Innehåll: ENBART isbergssallad och några fjuttiga kycklingstrimlor på toppen. Skärpning i salladskulturen! Det finns alltför dåliga hälsosamma utbud till snabbmat. Jag ville inte sätta pengarna på att gå in på en riktig restaurang och beställa en rätt med lax eller kyckling för närmare 20 euro. Men då skulle jag skulle i alla fall ha blivit mätt för pengarna. Luncherna var lättare för då finns det ju ofta bufféalternativ. Det fanns rätt bra lunchställen i närheten. Men caféerna har ju ofta sallader och på tisdagen då vi gick till ett lite bättre lunchställe med buffé - vad ser man om inte en dignande bytta med grönsallad/ ISBERGSSALLAD. Ja och lite riven kål. Inga övriga grönsaker, kokta, rostade eller liknande. Isbergssallad, potatis och kött. Sånt äter man i Finland. Punkt. Det var i alla fall ett vackert ställe vid det gamla fabriksområdet i den stadsdel där kursen också hålls. 
Okej, slut på matdiskussionerna. 

Jag är verkligen glad att jag beslöt mig för att gå den första kursen i reflexologi redan nu. Så mycket nytt att lära sig och lite ångest kröp fram vid vissa tillfällen när man tänkte på hur man ska lära sig allt. Men med övning kommer det säkert att sitta som hugget i sten i sinom tid.  I den  här första nivåns kursen gick vi bara igenom fotens zoner (inte så "bara", det känns helt överväldigande mycket och det här var bara första kursen!) Sedan går vi vidare och lär oss zoner/ reflexpunkter i övriga delar av kroppen. Vi var en liten grupp på 6 personer vilket var väldigt skönt och praktiskt eftersom vi var jämna par när vi skulle öva. Nu ska vi också utföra 15 behandlingar inför nästa kurs som är i slutet av Augusti. Lite orolig är jag eftersom det kommer att krocka med min kostrådgivarkurs på webben. Hoppas det går att fixa på något sätt annars får jag åter igen ändra mina planer. Inte för att jag har bråttom med reflexolog-utbildningen men eftersom andra nivåns kurs antagligen inte kommer att gå igen förrän vårterminen så känns det ju som ett lite väl långt uppehåll. 

Sedan lyckades jag ju dra på mig någon ögoninfektion eller allergisk reaktion, jag vet inte riktigt vad det var. På måndag morgon innan jag begav mig till kursen lade jag i mina kontaktlinser (mina 2 veckors linser som jag inte använt sedan i höstats då jag också hade ögonproblem. Nu har jag bara använt endagslinser) och när jag kastade en blick på mig själv i spegeln vid lunchtid möttes jag av ett par illröda blodsprängda ögon. Såg ut som en heroinmissbrukare. Bra första intryck ;) Snabbt ut med linserna men ännu följande morgon var ögonen lika knallröda så jag navigerade mig fram till Mehiläinens akutmottagning och fick samtala med en mycket gravallvarlig läkare som inte hade någon tendens att dra på munnen. Han var i alla fall vänlig nog att skriva ut ögondroppar med både kortison och antibiotika och redan senare samma dag hade det lugnat sig. Ingen allvarligare infektion var det men jag vet fortfarande inte vad orsaken var. Antingen en allergisk reaktion eller mild inflammation men vad som orsakat det vet jag inte. Det måste ju vara linserna eftersom det uppkom direkt efter att jag satt in dem. Hädanefter blir det bara endagslinser och glasögon - de gamla linserna vågar jag inte använda igen.

För övrigt har jag fått en ordentlig uppdatering av  finsk  anatomi -terminologi. Förvånansvärt ok har det ändå känts. Bara vissa saker som t.ex fotens ben och hjärnans anatomi hade jag inte riktigt koll på de finska termerna om man säger så :) Lite extra pluggande för min del. Annars var det faktiskt inga problem att gå kursen på finska. Föreläsningarna varvades med övningar och mycket ritande och påtande på varandras fötter.


Det var högsommarvärme i Tammerfors och det är verkligen en vacker stad på sommaren. Särskilt fabriksområdet. Jag tycker gamla fabriksbyggnader är så charmiga. 

Nöjd och belåten med den lilla resan. Ganska trött som sig bör och huvudet går ännu lite på högvarv efter alla intryck. Ett väl behövt yogapass gjorde i alla fall att jag varvade ner lite. Jag försöker komma ihåg vikten av att centrera mig när jag har tagit in mycket nya intryck. Annars fortsätter jag lätt i för hög växel, tankarna snurrar och jag känner mig lite kaotisk och splittrad. Jag försöker komma ihåg vikten av att sätta mig ner och bearbeta alla intryck innan jag går vidare. Andas ut tröttheten och andas in ny energi. En stund för en andningspaus och en andlig paus. 

Sedan är det bara att börja samla frivilliga fötter för mina övningsbehandingar :) 2 kommentarer:

  1. Oj vad det låter intressant :)

    Vilka yoga övningar gör du för att varva ner?

    SvaraRadera
  2. Det beror på. Ofta kör jag lite mer "krävande" yoga typ nån sorts blandaning av poweryoga/vinyasa - ja det är svårt att säga, jag brukar kolla en del övningar från youtube. Fast det inte är den lugnaste formen av yoga där man mest stretchar så blir jag ändå avslappnad efteråt när man får igång andningen ordentligt och så.

    Men nu när jag haft lite ont i ryggen så har jag också gjort mer lugna stretchövningar (jag är så dålig på vad de olika asanas heter) och solhälsningen är alltid en bra övning i sig och de kan man göra hur många gånger som helst typ :)

    SvaraRadera