11 juni 2013

Favoriter del 1 - kokosolja

Jag tänkte starta en liten "serie" där jag tar upp några av mina favorit superfoods, livsmedel och kosttillskott.

Först ut är kokosoljan. 

NEITSYTKOOKOSÖLJY 1000ML
'
(bild från superfoodtukku.fi)

Kokosfett har tyvärr fått dras med ett dåligt rykte (liksom mycket annat mättat fett) men på senare år har ryktet börjat svänga. Det finns massvis med goda hälsoegenskaper i kokosoljan och det är främst då den kallpressade kokosoljan som är så bra. Fettet i kokos anses bland annat vara bra för hår och hud, matsmältningen, immunförsvaret, ämnesomsättningen (vid viktminskning), diabetes och för att förebygga alzheimer för att nämna de viktigaste. Det är  egenskaperna i fettsyrorna laurinsyra, kaprinsyra och kaprylsyra som visat sig ligga bakom hälsofördelarna. Laurinsyran omvandlas till monolaurin i tarmen som har antibakteriella, antivirella och svampdödande egenskaper. Kaprylsyran stärker tarmslemhinnan och gynnar tillväxten av goda bakterier, särskilt mjölksyrebakterier. Särskilt vid magproblem som IBS (irriterad tarm) och andra tarmsjukdomar har kokosoljan visat sig ha positiva effekter då kokosoljan stärker magslemhinnan. Kroppen har också lättare att bryta ner de meddellånga fettkedjorna i kokosoljan än i övrigt mättat fett vilket gynnar matsmältningen. Kokosoljan är också fördelaktigt vid viktminskning eftersom fetterna inte lagras i kroppen utan  omvandlas direkt till energi i levern. 

Ämnesomsättningen påverkas också positivt på grund av det blir en ökad balans i utsöndringen av sköldkörtelhormonet THS. TSH bidrar i sin tur med att minska det onda kolesterolet. Fettet i kokosoljan verkar också ha stärkande effekt på hjärnans kapacitet och verkar därför också förebyggande för sjukdomar i hjärnan och nervsystemet. 

Kokosolja är ett mycket bra fett att använda till matlagning eftersom fettet tål upphettning bra. Jag använder den också i bakning. Det går också att lägga en klick i maten eller i varm dryck som te eller kaffe (dock kanske inte faller alla i smaken...) Genom att inta ca 2-3 msk kokosfett om dagen får man i sig en lagom dos laurinsyra och mer än så kan kroppen inte tillgodogöra sig. 

Mer om kokosolja kan du läsa här:

6 kommentarer:

 1. Jag sättern en msk i gröten om morgonen, steker plättar o lbandar i middagen nu som då.

  SvaraRadera
 2. Eller som "smör" på bröd!

  /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är ju riktiga konsumenter av kokosolja hör jag :)

   Radera
 3. Intressant det där! Den måste vi prova. Kokosgrädde och mjölk har vi testat men inte oljan vad jag kan minnas. Från hälsokostaffären eller?
  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den finns på hälsokost men en sort har jag också hittat på Minimani så det löns att kolla upp i större matbutiker också i fall det skulle finnas. Kom ihåg att det ska vara kallpressad - alltså inte kokosfettet som finns i smörhyllorna :)

   Radera
 4. Vilken bra sammanfattning! Fortsätt i denna stil :-)

  SvaraRadera