17 juni 2013

Den maffiga tårtan

Det positiva och negativa (beror på hur man ser det ) med att äta lchf är att man blir mätt på så lite! Bakverk i synnerhet. Några skedar och så känner man sig proppmätt. Ingen kostvana som passar ihop med att servera 7 sorters kakor! 

Till mitt födelsedagskaffe bakade jag en sorts gräddtårta med kladdkakebotten. Egentligen var det tänkt att bli en marängtårta men det blev en kladdkaka - hm, hur gick det till? Jo, det här med att baka maräng utan socker är ju inte det allra lättaste. Det gick bra trots två omgångar till i ugnen för att få marängen krispig. Sedan efter att marängen kallnat var den plötsligt alldeles bucklig. Jag hade tänkt använda den ovanpå bottnen i alla fall och dölja den med grädde men det slutade med att jag fick bryta den i bitar och sen blev det bara en enda röra. Så, marängen fick kasseras och jag körde på en choklad kladdkakebotten istället. Men gott var det ändå! 

Lchf- bakverk tenderar ju att bli ganska kompakta och mäktiga så det går ju inte åt så mycket. Men, jag vågade mig på att frysa resterna. Så om någon fortfarande är sugen så finns det kaka kvar i frysen :)  

Jordgubbsgräddtårta med kladdkakebotten. 

3 ägg
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
100 g smält smör
ca 1 dl vatten
1 msk fiberhusk
Stevia enligt behag

Grädda i 200 grader ca 10-15 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.
(Min kaka blev ganska tjock så jag delade den och lade fyllning mellan men det kan vara ganska knepigt att få den att inte gå sönder)

Fyllning:
Skivade jordgubbar blandat med färskost

Garnering: grädde och jordgubbar. 
Jag fixade också en "vanlig" tårta för de i sällskapet som inte äter lchf, men ändå lite hälsosammare. Jag gjorde den glutenfri och använde bovete- och mandelmjöl istället för vetemjöl och gjorde den förstås också sötare (men använde kokossocker och steviasocker, alltså socker som är hälften utblandat med stevia). Och så en liten ägg och mjölkfri variant. Vi har många dieter i den här familjen! :)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar