9 maj 2013

Nya favoriter
Underbart med vårregn! Det doftar nytt gräs och lera och grönt. Fiskmåsarna skränar och söker maskar ute på ängen. Trastarna sjunger utanför fönstret. Det skvalar från stuprännorna och det är så mysigt att pyssla på här inne och lyssna på regnet. Fast jag förstår att alla inte håller med mig, särskilt ni som  har ledig dag idag och önskade sol och värme. 

Vad bättre en regnig dag som denna än att prata lite mat. Här är lite nya favoriter från köket:

Jag experimenterar lite med frukosten för tillfället. Min frukost har hittills nästan regelbundet bestått av naturell yogurt - antingen vanlig eko-yogurt blandat med turkisk yougurt - eller en blandning av turkisk yougurt, ekologisk sojayogurt och kokosmjölk. Sedan rör jag ner lite blötlagda chiafrön och strör nötter på.  Den här blandningen av turkisk - och sojayogurt med kokosmjölk började jag med för att lite minska på mejeriprodukterna men jag är också lite tveksam till det här med soja. Trots att jag äter ekologisk sojayogurt så är jag ändå lite tveksam till soja.  Först och främst är soja svårsmält och innehåller lektiner som kan vara skadliga för tarmen. Ekologisk soja är ju inte GMO-odlat och besprutade men innehåller samma mängd fytoöstrogener och det är jag fortfarande inte riktigt på klart med. Hur mycket bråkar man med hormonbalansen genom att äta soja?

I alla fall så tyckte jag det var på tiden att variera min frukost lite så nu har jag lagat smoothies två morgnar i rad. Med lite extra ingredienser behövs det inte lika stor mängd soja- och turkisk yogurt. Eftersom det känns skumt att dricka sin frukost (behöver något som går att tugga!) så lagade jag den kvällen före så den hann tjockna i kylen och så åt jag den med sked - som yougurt. Med nötter påvar det riktigt fräscht och gott. Och mättande! 


Ser kanske inte så gott ut men det var det! I smoothien blandade jag: en halva av en liten avocado, en stor klick turkisk yogurt, två stora klickar sojayogurt, en skvätt kokosmjölk, lite svarta vinbär och havtorn, lite riven ingefära och en nypa vaniljpulver. Ja och så till den "äckliga" biten: en tesked spenatpulver som jag inhandlade på Ruohonjuuri i Tammerfors. Det är liksom koncentrerad spenat i pulverform - jag tyckte det lät fantastiskt. Färsk spenat behövs ju annars i så stora mängder och är dessutom rätt så dyrt, men nu kan man få i sig alla spenatens nyttigheter i en tesked! Varning: för mycket pulver ger en ganska utpräglad spenatsmak, så man ska vara försiktig med doseringen. Nyttigt kändes det i alla fall! 

Idag blev det en enkel men god lunch: Indisk kycklinggryta med jordnötter och  broccolimos.


 Hemligheten med en god kycklinggryta är definitivt: kokosmjölk! Det ger en så krämig och god smak och passar utmärkt med indiska kryddor. Jag använder oftast ingefära, gurkmeja, curryblandning, koriander, garam masala och spiskummin då jag lagar indiskt. 

Ett underbart vårtecken i matväg är rökt abborre. Pappa hade fått massvis med abborrar i näten i går så till kvällsmat blev det premiär med rökt abborre. Det om något är sommarsmak! Jag fixade en sallad och toppade med abborre och en fisksås av creme fraiche, gräslök (från grönsakslandet!!), dijonsenap, citron och svartpeppar. 


Till det, nybakat bröd. Jag gjorde en limpa från boken:Baka matbröd med LCHF. 
Det enda minuset var att receptet inte innehöll fiberhusk, vilket gjorde att den hade tendensen att falla samman när man skulle skära den.  Jag brukar oftast tillsätta fiberhusk i recept om de inte innehåller det från början men glömde den här gången. Smaken var det i alla fall absolut inget fel på. 

 En sista grej som jag nyligen upptäckt är ÄGGMJÖLK! Låter ju kanske ganska äckligt men jag kan lova att det är superbehändigt. Kanske inte jättegott att dricka som så men det är en bra bas för andra drycker som  varm choklad eller kaffe latte. I princip så mixar man ägg, smör/kokosolja och tillsätter kokande vatten och mixar så det blir en skummande varm dryck. Man kan också tillsätta grädde eller kokosmjölk och så förstås smaksätta hur man vill med t.ex. kanel, ingefära, vaniljpulver. Vill man göra varm choklad tillsätter man bara kakao och lite stevia och är man sugen på en latte är det bara att blanda i snabbkaffepulver. 

Jag provade göra varm choklad och den blev jättekrämig och god, särskilt med en skvätt kokosmjölk i. Jag mixade ett ägg med 1 msk smör och 1 msk kokosolja, 2 tsk kakao, en nypa stevia och en nypa kanel. Det är en väldigt mättande dryck och är ett bra fika tips som man står sig länge på! Men inget man häller i sig som ersättning för en kopp svart kaffe :)
Här är ett originalrecept på Äggmjölk och ett på några olika varianter av ägglatte. Latten har jag ännu inte provat. 


 Over and out från köket. Njut av regnet gott folk och fixa något gott ni också! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar