13 maj 2013

Morsdagen

Moder Margit firades igår med morsdagsbuffé ute vid havet, på Café Compass. Fast man bott här hela livet blir jag alltid lika förvånad hur långt det är till andra änden av den här ön. Så mycket fina ställen där ute men jag skulle nog inte kunna tänka mig att bo så långt från civilisationen. På sommaren skulle jag absolut kunna ha en liten stuga vid havet men att köra 50 km in till stan vintertid - no way. Ibland önskar jag ändå att min röda stuga var belägen lite längre ut i skogen och lite närmare havet. Lite närmare tystnaden. Lika nära till stan men ändå på en lite ensligare och lugnare plats. Den lantliga idyllen störs en aning av att bo precis bredvid en livligt trafikerad landsväg. Så fort jag tagit bort innerfönstren nu på våren tränger trafikljuden in lite irriterande mycket trots att fåglarna tappert kämpar för att överrösta bilarna. Men det tänkte knappast min morfars far Petter på när han byggde stugan 1915. Då var det nog inte så vältrafikerat. Hästhovar för ju inte lika mycket oväsen som lastbilar. 

Jag minns ännu när jag var barn och man kunde plocka blåbär i den lilla "skogen" bakom stugan som då var mina morföräldrars. Nu är det ett minne blott, antagligen "tack vare" alla sköna avgaser. Låter ju som om jag var lastgammal när jag skriver så här :) men mycket kan ändras på ett par decennier. Ibland önskar jag att jag var född i en annan tid och har tendensen att romantisera de svunna tiderna. Kanske för att jag typ endast läser historiska romaner, älskar 1800-tals poesi och gamla prylar... det finns mycket jag skulle kunna tänka mig att vara utan men glömmer kanske bort att det säkert finns mer jag absolut gärna hade varit utan. Om jag sluppit utedass, tuberkulossmitta och gröt och potatis tre gånger om dagen så kanske det hade varit idylliskt. 

Okej, sluttjatat om förr i världen och tillbaka till en söndag år 2013. Så här gott tvivlar jag i alla fall på att jag skulle ha fått för 100 år sedan.   Fisk hade jag säkert fått men förmodligen i form av kokt abborre eller strömming i stället för rökt och gravad sik och lax. Och antagligen inget glas vitt heller :). 

Så mätt blev jag av förrättsbuffén att varmrätten fick lov att utebli. 
                                       Mama Lindvik hugger in!
 

Andades lite frisk luft vid havet och njöt av det stilla och karga landskapet . Kramar i efterskott till alla mammor där ute!  Hoppas ni firades stort! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar