23 maj 2013

Lchf och en naturlig kost

Det är intressant hur det här med kost och hälsa väcker så stormande diskussioner. Eftersom lågkolhydratkost blivit allt vanligare verkar diskussionerna inte gå lika heta längre men åtminstone här i Finland är det ännu inte lika vanligt med lchf som i vårt västra grannland. Det är synd att det här med hur man äter så fort blir till något väldigt provocerande. Det gäller inte bara lchf utan allt som har att göra med hälsa, träning och hur man äter. Är man för otränad har folk åsikter, är man för vältränad har folk åsikter, äter man enligt ett visst sätt lika så. Det har väl att göra med att kost, träning och hälsa är en del av vår identitet och dessa ämnen blir lätt sårbara. Man vill att folk ska förstå varför man gör på ett visst sätt och förstås hitta ett sätt som fungerar för en själv på samma gång som det gärna "accepteras" av allmänheten. Jag tycker ändå det är så onödigt när debatterna blir fanatiska från båda hållen - det får allting att se så svartvitt ut. Det viktigaste tycker jag är att man alltid ser till individens behov. Vi har alla olika kroppar, olika ämnesomsättning och trots att man förespråkar en viss sorts kost så betyder det inte det exakt samma sak för alla!   Enligt min åsikt består mångas kost idag av på tok för mycket kolhydrater och särskilt snabba, näringsfattiga sådana och därför anser jag det viktigt att man ser över sitt kolhydratintag, MEN en lågkolhydratkost kan se olika ut beroende på personens behov och hälsotillstånd, den grundläggande principen är bara att man drar ner på kolhydraterna, äter naturligt fett och naturliga livsmedel(det tycker jag är en viktig del av lchf - fokus på naturlig mat, dvs skippa halvfabrikat och processerade livsmedel) T.ex  att äta hårdstekt bacon till frukost varje dag anser inte jag som en god kost. Det handlar inte bara om lite kolhydrater och mer fett i vilka former som helst, man måste också se på kvaliteten och andra faktorer när man väljer livsmedel. 

Jag drog ner på kolhydraterna och började äta en glutenfri kost redan för ett par år sedan men först för några månader sedan började jag äta mer enligt lchf. Största skillnaden från förra året då i och med att jag blev utbränd är att jag ännu då hörde till den "fettskrämda" kategorin och åt mindre kolhydrater utan att öka på fettet. Kombinationen av en sådan kost plus att min kropp inte verkade ta upp någon näring eftersom min kropp var i sådan obalans resulterade i att jag blev underviktig. Under det här året har jag läst massor om kost och näring och förstår att fett är nödvändigt för en fungerande kropp och en fungerande hjärna. 

Jag var nyfiken hur min kropp skulle reagera på lchf-kost. Min IBS-mage som jag aldrig verkar få bukt med har blivit bättre men inte så bra som jag önskade. Mina magproblem kommer i skov och jag vet att den största boven i dramat är hur jag mår psykiskt samt en usel matsmältning. Stress, oro och livsomsätällningar påverkar alltid magen negativt. Nyligen har jag också börjat äta kosttillskott som ökar saltsyraproduktionen och matsmältningen är så mycket bättre! Ofta verkar det inte ha så stor skillnad vad jag äter om min mage får för sig att krångla men det är ändå viktigt att inte förvärra tillståndet med mat som magen inte tycker om.  

Den främsta förändringen jag märker med lchf är hur mer balanserad jag känner mig. Förut drabbades jag ofta av blodsockerfall och  "panikhunger". Med lchf håller jag mig mätt längre och blir "behagligt" hungrig istället för den där känslan att "nu behöver jag mat genast annars kollapsar jag!".  
För mig är lchf - kost ett sätt att äta sund och naturlig mat med så lite tillsatser som möjligt och använda ekologiska råvaror, särskilt ohomogeniserade mejeriprodukter. 

Jag är glad att lchf diskussionerna börjar bli mer flexibla och att det framkommer att det finns många olika varianter. Det har kommenterats mycket att lchf skulle vara ensidig men det beror helt på hur man lägger ihop sin kost.¨På samma sätt som att en kost med mycket kolhydrater kan bli för ensidig kan förstås och lågkolhydratkost bli det också. När lchf-fenomenet  tog fart var det kanske mer fokus på den strikta varianten där man främst äter t.ex. fett, ägg, kött och grönsaker ovan jord. Nu för tiden  tycker jag det börjar fokuseras mer och mer på hur man kan hålla en lågkolhydratkost som livsstil och då lägga upp sin kost på olika sätt. En elitidrottare och diabetikers  kostupplägg behöver inte se likadan ut. Är man sockerberoende, diabetiker eller överviktig är det större skäl att äta striktare lchf men om man inte lider av blodsockerstörningar, insulinresistens, metabolt syndrom osv. så tycker jag man men goda skäl vara ganska liberal.  Jag tror långt på att kroppen säger till vad den mår bra av. Vissa är helt enkelt mer känslig för kolhydrater än andra. Vissa klarar av att äta mer kött, vissa klarar inte av att äta för mycket fett och kan då välja ett högre intag av grönsaker, vissa i sin tur kan få problem med magen av för mycket fibrer eller för lite fibrer - man måste helt enkelt lyssna på vad kroppen signalerar till följd av den kost man äter. 

Det finns alltså många varianter av lchf - den gemensamma faktorn är som sagt att man drar ner på kolhydraterna, särskilt de näringslösa och snabba kolhydraterna. Det viktigaste tycker jag är att man minskar eller slutar äta raffinerat socker och vitt mjöl. Jag har själv inte slutat äta socker helt - För att upprätthålla min dagliga livskvalitet ser jag t.ex. ingen orsak att sluta äta min 85 % choklad för igen handlar det ju om mängden, oavsett vad man äter. Jag har inte för vana att sätta i mig en hel chokladplatta på en gång. Men jag behöver en bit efter maten. Och om jag äter socker ibland så njuter jag hellre av det lilla jag äter istället för att "slösa det" på livsmedel med onödigt tillsatt och dolt socker som är totalt onödigt. 

Jag tycker utvecklingen går mot det bättre när lchf-diskussionerna nu för tiden börjar ta fasta mer på näring . Det handlar inte bara om kolhydrater. Om man under en tid äter strikt lchf i viktminskningssyfte eller för att få ordning på blodsockret så gör det kanske inget men i längden tror jag det är viktigt att hålla koll så man faktiskt får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler och lär sig variera kosten så gott det går. Till exempel om man inte äter frukt så tycker jag att bär är något att satsa på istället. Ser inte någon  anledning att undvika våra nordiska superbär som är fulla av viktiga antioxidanter (om man inte äter strikt lchf) Och igen handlar det ju även om mängden. Knappast hör det till vardagen att man sätter i sig ett halvt kilo blåbär. Jag äter t.ex. svarta vinbär och havtorn med turkisk yougurt på morgonen och det vill jag inte vara utan. 

En annan sak som jag tycker det är viktigt att tänka på - inte bara vid lchf kost utan annars också - är att försöka äta en basisk kost som balanserar ph-värdet. De flesta människor idag är försurade på grund av en kost innehållande för mycket snabba kolhydrater och dåliga fetter (transfetter). Mejeriprodukter, ägg och kött är tyvärr också  försurande livsmedel och det blir ju en hel del sådana produkter inom lchf. Gröna grönsaker är basiska och därför en viktig del av en balanserad kost. Alla former av grönsaker (ja även rotfrukter i måttlig mängd om man inte är strikt) är  förstås bra men de gröna är särskilt basiska. Citron är också basisk fast det är en syrlig frukt - ett bra tips för att neutralisera kroppens ph-värde och underlätta matsmältningen är att dricka varmt vatten med pressad citron i ca 15 minuter före en måltid

Alltså, ni som äter lågkolhydratkost (och övriga också): glöm inte att lassa på med grönsakerna och minska eventuellt lite på rött kött. Igen, om man inte är strikt ser jag ingen vits med att hålla igen på grönsakerna. Vi behöver den näringen! Det här med mejeriprodukter är kanske lite knepigare för det blir ofta så att man tillsätter fett i form av creme fraiche, feta ostar, grädde osv. Men t.ex. kokosgrädde är jättegott i maten som omväxling (och även att blanda med naturell/turkisk yougurt till frukost) samt olivolja och kokosolja (kokosolja är en superb fettkälla!Ska skriva mer om det en annan gång). Sedan är nötter också en bra fettkälla,trots att de flesta nötter innehåller mer omega 6 fetter i förhållande till omega 3 (omega 3 behöver mer av). Åter igen, äter man inte stora mängder så torde det inte vara ett problem. Jag har också gått in för att använda ekologiska ohomogeniserade mejeriprodukter så långt det är möjligt eftersom jag tror att homogeniseringen av mjölk inte bara är fullkomligt onödigt men också ohälsosamt för kroppen. Det är intressant hur vissa som har svårt att tåla mjölk verkar kunna använda ohomogeniserade mejeriprodukter utan problem. Det  är alltså inte alltid laktosen som är problemet.

Ett skäl att minska på (särskilt snabba) kolhydrater är just att minska stressen som kroppen utsätts för vid en kost med för mycket onaturliga och processerade livsmedel.  Det handlar inte om att utesluta en hel näringsgrupp - man slutar inte äta kolhydrater men man minskar intaget och fokuserar på kvaliteten. Det är också mycket i kosten i dag som är inflammationsbefrämjande för kroppen och jag tror på att man kan förebygga många hälsoproblem genom en naturlig kost med mycket näring. Många människor går omkring med en kronisk "tyst" inflammation i kroppen som inte behöver märkas förrän människan plötsligt blir sjuk. Tyvärr innehåller våra livsmedel idag inte heller den mängd näring vi behöver så kosttillskott kan många gånger behövas för att uppnå balans i kroppen.  Det handlar heller inte bara om att livsmedel besprutas, genmanipuleras och ligger länge i lådor och butiksdiskar - utan också om hurudan livsstil vi för överlag. Stress "äter oss" på näring och i en kroniskt stressande tillvaro förbrukar kroppen extra mycket näring.  

Som sagt är vi alla unika till kropp och själ och därmed olika behov.  Kroppen vet vad den behöver och ger oss signaler om vad den mår bra av eller inte mår bra av. En harmonisk kropp är en kropp vars självläkande funktioner fungerar som de ska. Kroppen strävar ju alltid efter balans och jämvikt och ofta märks inte obalansen innan en sjukdom bryter ut. Jag tror på att man kan förebygga mycket både med hjälp av det vi stoppar i oss och hur vi mår psykiskt. Det handlar om hela individens välbefinnande - relationen mellan kropp, själ och omgivning. 


Sedan är det ju klart att det behöver finnas forskning som grund  om en viss kost ska  ingå i allmänna rekommendationer men varför inte vara öppen och nyfiket inställd så länge forskningen pågår istället för att dissa direkt bara för att det handlar om något nytt? Det blir ju desto viktigare att lägga mer resurser på forskningen ju mer folk väljer att äta på ett visst sätt. Allt som verkar få folk att må bättre måste ju ändå ha något värde och borde väcka intresse för att vidareutveckla. 


Så låtom oss lägga lite mer energi på att lyssna på kroppen och lite mindre energi åt att kriga och debattera in i all oändlighet! Jag vill vara öppen för det mesta, skaffa information och om det sedan intresserar, provar jag det själv. Då lär jag ju märka om det känns bra eller inte. Det är trots allt din kropp och ditt välmående som är det bästa beviset på vad som funkar eller inte. 
2 kommentarer:

 1. Hej Sofie,
  bra skrivet!
  För den som vill veta mer om basisk kost finns det en gratis pH-guide för nedladdning på www.smartamaten.se.

  Hälsningar Åsa

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset Åsa! Har faktiskt tidigare varit inne och läst din hemsida :) Jag har själv planer på att utbilda mig till kostrådgivare med inriktning lågkolhydratkost och tycker det är viktigt att man tar mer hänsyn till näringsaspekten inom lchf och inte bara hänger upp sig på viktminskning. För det är ju inte alla som äter lchf för att gå ner i vikt utan för att leva sunt helt enkelt.

  SvaraRadera