26 maj 2013

Gilla grönt!

Så underbart vackert och intensivt grönt det är just nu. Grönskan bara exploderar för varje dag som går. Det sägs att grönt verkar lugnande och harmoniserande för själen. 
Men naturens grönska är inte bara hälsa för själen utan också bra för kroppen. Har ni provat göra gröna drinkar? Gröna drinkar och smoothies går ju att variera i oändlighet och är supernyttiga. Allt grönt är inte bara skönt för ögat utan också skönt för kroppen. Gröna grönsaker och örter innehåller klorofyll som är renande och alkaliserande för kroppen(alltså basiskt, gynnar kroppens ph-balans), viktiga enzymer, vitaminer och mineraler. På grund av den starka basiska egenskaperna verkar de också antiinflammatoriskt för kroppen. Särskilt på sommaren är det behändigt att fixa ihop gröna drinkar eller smoothies, särskilt om man odlar själv och bara kan gå ut i trädgårdslandet och plocka ihop det man vill ha. Mixa med lite isbitar så har du en fräsch sommardrink! Vill man slippa det mesta av den "gröna" smaken så kan man blanda i mera bär. För tyvärr kan det smaka lite gräs (beroende på vilka ingredienser man använder), men jag är väl så rubbad att jag bara tycker 
 det smakar fräscht :) 

Man kanske inte tänker på att det inte bara odlade grönsaker och örter man kan använda utan även våra hatade (läs: älskade) ogräs som nässlor och maksrosor. De är som övriga gröna växter basbildande, renande och särskilt  superväxten nässlan  innehåller massor med antioxidanter, mineraler och vitaminer (särskilt c-vitamin) Maskrosblad är t.ex. bra för matsmältningen och stärkande för levern. 

I min senaste drink mixade jag kinakål, gurka, spenatpulver (köpt), maskrosblad, harsyra, persilja, nyponpulver, riven ingefära, citronsaft, och mandelmjölk. Den här gången blandade jag inte med bär, men t.ex. lite svarta vinbär eller blåbär i är jättegott. Och för en mer mättande drink eller smoothie kan man till exempel tillsätta avokado, naturell/turkisk yougurt eller kokosmjölk.  Man kan som sagt blanda i vilka grönisar som helst t.ex. rucola, spenat, selleri, kinakål, persilja, grönkål och blanda med valfri mängd bär eller frukt. 

Kostrådgivaren Ulrika Davidson skriver mer om fördelarna med gröna drinkar och smoothies. 

Ett annat tips om man vill göra det lite lättare för sig och inte hålla på och mixa en massa drinkar så kan man ta  vetegräspulver (eller korngräs) eller algen chlorella som båda är fullproppade med nyttigheter och klorofyll . 

Själv dricker jag sedan länge tillbaka varje morgon ett glas vatten med en tsk korngräspulver, 1 tsk chlorella och pressad citron för att få bort lite av gräs- och sjögrässmaken ;) och för att underlätta matsmältningen. 

Go grönt! 


1 kommentar:

  1. Låter bra det där att lägga med gurka och ingefära också!

    SvaraRadera