10 maj 2013

Fredagsfakta

Fakta: Vårens första rabarberkräm med vispgrädde måste vara det bästa smakupplevelsen genom tiderna. Nästan så man svimmar lite när man sätter  första skeden i munnen... Inget slår nykokt rabarberkräm i dessert-väg. Inte ens chokladmousse!!  (Ja ni hörde rätt). Det är nog för att rabarber är något man bara får en kort tid på året och då blir det så mycket mer speciellt. Det är en av vårens absoluta höjdpunkter! Däremot är jag inte lika djärv som min femåriga brorsdotter som älskar att smaska på rå rabarber. Fast vem är lika djärv som en femåring vars favoritmat består av surkål,oliver och gojibär? Och som även tycker om att knapra på rå gräslök och färska örter :) Ett förfinat smaksinne till skillnad mot min egen mat-kinkighet som barn. Det som tog mig nästan 30 år att lära mig tycka om gravlax!  


                               Tack pappa för kräm-premiären! 

Så fort rabarbern växer till sig lite mer ska det nog lagas en rabarberpaj illa kvickt! 


Fakta : En balanserad människa behöver också en balanserad bil. Idag förde jag min lilla röda clio på hälsogranskning (även kallat besiktning).
Tyvärr var inte bilens hälsa riktigt i balans. En massa smågrejer som måste fixas, suck! Mera utgifter när man verkligen inte behöver det. Men bilen måste ju vara i skick, annars kanske den också bränner ut sig ;) 

En bil som får underkänt i besiktningen måste fixas inom en viss tid, annars får man inte köra. Det är olagligt att köra en bil i sådant skick att den slirar in i en vägg. Varför är det då okej för en människa i obalans att köra på tills man brakar in i väggen? Det är livsfarligt att köra en ostabil bil men det är också livsfarligt att leva med en ostabil kropp. Ibland verkar det som vi tar hand om våra prylar bättre än vi tar hand om oss själva. Huset ska vara skinande rent, men  strunt samma om vi är redo att stupa. Fasaden ska gnistra medan insidan vissnar. Huvudsaken vi kämpar - leva kan vi ju göra sedan, när vi fått allt det där vi önskar. Huvudsaken vi inte visar utåt hur vi mår, då kan vi leva ett låtsas liv ibland och ignorera att vi inte är lyckliga. Huvudsaken att vi kan pricka av på checklistan över "Ett lyckat liv". Allt ska skina och se vackert ut men vår egen skit trycker vi längst inne i själens "garage". (Detta fick mig att tänka på att jag borde tvätta fönstren... ha ha!)

Okej, det här var kanske inte den bästa liknelsen :) Men egentligen är det ganska talande att jämföra en bil med en människa. Om vi trycker gasen i botten tillräckligt många gånger kommer bilen till slut att slitas. Och då för vi den förstås till verkstaden utan desto större funderingar. Tar bensinen slut, fyller vi på. Får vi motorstopp kommer vi ingen vart. Varken med bilen eller med oss själva om det är vi själva som fått motorstopp. Men en människa som tryckt på gasen för mycket under en får lång sträcka utan att sakta farten och som sedan får motorstopp måste man ju ifrågasätta. Då är det inte lika självklart vad som behöver göras. För en människa ska ju klara allt. Helst lite till. Men en bil kan vi faktiskt byta ut men vår egen kropp kan vi inte ersätta!


Fakta:  Det här med att hitta ett deltidsjobb som inte medför alltför mycket stress: inte lätt!  Tips emottages med tacksamhet! 

Fakta: Hur sjukt är det inte att man anses bli frisk på "fel sätt"? Om ni inte kollade Spotlight igår från yle5 så gör det här på arenan.

Fakta : TGIF! (alltså: Thank God it´s friday! för de som inte förstod det) för er som inte är lediga varje dag alltså...he he! ;) Ja, ledig är ett mycket trevligare ord än sjukskriven/arbetslös.   

Nu stänger jag funderings-fabriken för idag. En ny bok ska påbörjas, chokladen ska hämtas från skåpet och en vinflaska ska korkas. Japp, det är fredag gott folk. Det kan man faktiskt fira fast man är "ledig". 


2 kommentarer: