9 apr. 2013

Vuxenpoäng

Är det månne ett tecken på att man blivit vuxen när skatteåterbäringen lyser med sin frånvaro och istället ska man BETALA tillbaka? Hela 37 euro vill skattemyndigheterna ha av mig! Skandal! ;) 

Tydligen har jag tjänat in stora pengar på de ca 7-8 månader jag jobbade förra året. Hm, undrar vart den förmögenheten tog vägen? Nu lever man på sjukdagpenning och nästa månad övergår jag från sjukskriven till arbetslös. Och i höst ska jag påbörja privata studier där varje kurs kostar 300 euro, plus resor och boende. Ja, det där banklånet börjar kännas allt mer lockande nu...

På senaste tiden har jag även haft flera underhållande samtal med FPA och arbetskraftsbyrån. Konstigt nog känner jag mig ännu mer förvirrad efter varje samtal...Jag platsar inte i något fack med min situation. Jag anser inte att behöver vara heltidssjukskriven efter den här månaden utan skulle kunna tänka mig ett deltidsjobb. Men partiell sjukdagpenning kan jag inte få eftersom jag inte går tillbaka till mitt gamla jobb. Skulle jag göra det och gå ner till deltid, DÅ skulle jag få ersättning, men inte om jag börjar jobba deltid någon annanstans. Kan liksom inte förstå logiken i detta. Vad är det för skillnad om jag jobbar deltid på ett gammalt jobb eller ett nytt? Deltid är väl deltid hur som helst. En orsak till att jag sade upp mig från mitt jobb var ju att det inte var möjligt att komma tillbaka på deltid efter sjukskrivningen. 

Utöver detta får man inte får vara arbetssökande och endast villig att ta emot deltidsjobb. Om jag blir arbetssökande måste jag alltså vara beredd på att ta emot ett heltidsarbete om jag erbjuds. Men jag är fortfarande inte i det skicket att jag upplever att jag orkar jobba deltid. Så jag kan varken vara deltidssjukskriven eller arbetslös. Vad ska jag vara då? Mitt enda hopp är att med hjälp av läkarintyg kunna påvisa att jag i det här skedet inte kan jobba heltid och hoppas att det kan göra någon skillnad när de gör utlåtandet. Enligt arbetskraftsbyrån måste man tydligen vara beredd att ta emot heltidsjobb och det är sedan upp till arbetsgivaren om man istället har möjlighet att få arbeta på deltid . Får bara hoppas att jag hittar hinner före och hittar något deltidsjobb innan jag blir erbjuden heltid .  Det enklaste skulle ju vara att på egen hand hitta ett ett deltidsarbete så fort som möjlig men det är inte så lätt.  Jag tar gärna emot tips! (Obs! INTE som socialarbetare då....)

Förresten är det ganska skrattretande att vara arbetslös med både socialarbetar- och närvårdarutbildning. Två branscher där det kryllar av jobb.  Det är bara att öppna tidningen så finns jobben uppradade. Grejen är ju det att jag inte vill ha ett jobb som socialarbetare. Never again. Jag vill göra något helt annat medan jag vidareutbildar mig. Något som inte kräver så mycket och inte innebär en konstant stress. Förekommer det ens sådana jobb? 


Jag får bara lov att tro på att det löser sig. Det brukar det ju alltid göra ändå på ett eller annat sätt. 
Nu ska jag samla lite mer vuxenpoäng och börja fylla i fastighetsdeklarationen. Sånt får man förmånen att göra när man blivit husägare. Man får också uppleva sådant som att vakna upp till ett iskallt hus på morgonen och inse att oljan i tanken är slut.  Hurra, där försvann 1000 euro till! Fördömda köld som förbrukar all olja! Men kanske det blir en sommar i år igen fast det ser tveksamt ut, och sommar innebär förmånlig vedeldning.


Efter alla funderingar angående oljeutgifter, skattepapper och diverse statliga förmåner måste jag nog ta mig en nybakad chocolate chip-cookie som tröst ...recept kommer senare.
  

2 kommentarer:

  1. Oj, Kela gör livet lätt för folk igen hör jag. Har du hört om närbutiken behöver extra hjälp? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det skulle ju vara något :) problemet är bara det att jag skulle frysa ihjäl om jag jobbade i en matbutik. Jag fryser bara jag handlar med ytterkläderna på och har aldrig fattat hur kassabiträden klarar av att sitta i den där kölden...

      Radera