22 mars 2013

Välkomna på påskpassion!

Veckorna går så fort nu tycker jag, fast ändå känns det som om tiden har stannat upp när man tittar ut. Snöflingorna dalar ner och jag skulle helst dra för gardinerna för att slippa se. Det senaste är att vi kan vänta våren ungefär andra veckan i April, så där rök min påskstämning. Tydligen är det någon sorts nordpolsluft som hakat sig fast  här i Norden och inte vill röra på sig. Nåja, desto härligare när värmen äntligen kommer. Bara jag inte blir alltför vårgalen :) Lite vårkänningar har jag haft de senaste dagarna i form av ångestkänningar. Ja det låter lite tokigt men ångest är ett vårtecken för mig. Eftersom jag har lärt mig att hantera min panikångest och inte haft en riktig panikattack på flera år så får jag leva med att ändå få ångestkänningar då och då. Det rör sig inte nu mera om någon kraftig ångest eftersom jag inte låter den ta över längre. Det Istället kan det ta sig uttryck i mildare obehagskänslor, domningar i kroppen och illamående. Visst har jag haft mer ångest nu i samband med mitt utmattningsåterfall men jag har kunnat hantera det. Jag är också beredd varje vår på att ångesten uppenbarar sig i någon form men nu för tiden gör det inte så mycket. Allt det andra jag älskar med våren väger upp. I går märkte jag det på grund av att jag igen fick en släng av "inte kunna äta varm mat"-syndromet. Hade fixat till en god kycklinggryta och sen när jag skulle äta fick jag bara kväljningar. Känns lite på samma sätt idag. Jag är inte direkt illamående men tanken på att äta resterna av kycklinggrytan gör mig äcklad. Så det får väl bli någon kreativ lunch med sallad och kalla grönsaker då. Måste bara komma ihåg att få i mig tillräckligt med fett när jag har de här perioderna, annars får jag inte tillräckligt med energi.

Imorgon blir det en lång dag, men roligt ska det bli! Det blir konsert i form av påskpassionen "7 dygn i Jerusalem." Det är tredje året passionen framförs och i år blir det dessutom tv-inspelning. Tidigare har passionen framförts på påskdagen men eftersom det i år blir tv-inspelning hålls den en vecka tidigare. Konserten sänds på påskdagen i yle5. 
Eftersom det kräver en hel del att hålla igång hela dagen måste jag se till att hålla mig i balans. När vi hade övningsdag för två veckor sedan gick det bra ända tills vi skulle sjunga igenom hela grejen som räcker lite över en timme, då klarade jag mig till hälften ungefär innan jag blev alldeles svag i benen och yr i huvudet så jag fick gå och sätta mig. Det jobbigaste är kanske det att när jag blir trött så blir jag också extremt ljudkänslig. Det resulterade i att jag inte ens kunde sitta kvar utan var tvungen att gå ut för jag klarade inte ens av körsången. I morgon kan jag ju inte direkt försvinna någonstans om jag börjar må dåligt mitt under inspelningen, det är bara att stå kvar och fortsätta. Nåja, det är onödigt att oroa sig, jag får bara se till att andas ordentligt och försöka att inte spänna mig. Jag borde kanske tänka på att ta det lite lugnare under övning och genrep så jag orkar bättre på kvällen.

Det ska i alla fall bli jätteroligt så jag får fokusera på att lägga min energi på att se fram emot konserten istället för att oroa mig. 

Den som befinner sig i Vasa imorgon är jättevälkommen på konserten som hålls i Vasa Övningsskolas högstadiums gymnastiksal kl 19. 


 
7 dygn i Jerusalem är en modern påskpassion med sammanlagt 120 sångare och musiker. Passionen är skriven av den norska kompositören, körprofilen och dirigenten Martin Alfsen. Verket framförs nu för tredje gången på svenska av Ungdomskören Evangelicum, en projektkör, 9 solister och ett stort kompband. Dirigent är Niklas Lindvik och kapellmästare är Mattias Björkholm. Musikstilen sträcker sig från lugna, innerliga satser i klassisk stil via starkt dissonanta partier till svängiga funkiga gospellåtar. Hela passionen består av 25 delar och tar en dryg timme att framföra. Verket har tidigare framförts på norska och danska och till påsken 2011 framfördes verket även på tyska.  (text från https://www.facebook.com/events/131727103674303/?ref=ts&fref=ts och  http://www.slef.fi/paskpassionen-7-dygn-i-jerusalem.

Välkomna så får ni alldeles säkert påskstämning vintervädret till trots! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar