29 mars 2013

Ode till Pasha

Jag blev glatt överraskad då min lchf-pasha faktiskt blev riktigt lyckad. Jag som älskar Pasha var lite orolig att den inte skulle smaka som den skulle men det gjorde den! Förstås har jag ju vant mig av med riktigt söta saker så alla skulle säkert inte tycka likadant. Föräldrarna fick vara smakprov och den förutsägbara kommentaren från min pappa var så klart: " Det här var syrligt...det är ju inget sött!" Mamma däremot tyckte om det men hon har liksom jag vant sig av med sockret. En "riktig" version av Pasha med socker finns i huset bredvid och det kan nog hända jag tar en liiiten smakbit, bara för att jämföra... ;)  Hur jag ska lyckas konsumera denna mäktiga klump innan påsken är slut är en liten utmaning, för trots att jag inte gjorde en hel sats blev det ändå på tok för mycket för en person. 

Nå väl, härmed deklarerar jag den ofrivilliga förkylningsfastan över! Hur det nu kommer att gå i praktiken är jag är dock lite bekymrad över eftersom mitt behov av choklad ännu inte  har återvänt trots att jag mår bättre. Jag försökte ta mig en allvarlig funderare igår kväll om jag trots allt ändå inte ville ha en chokladbit. Men det ville jag inte. KATASTROF! Vad har hänt? Vad är det här för fasansfull flunsa som fört med sig suget efter mitt number one njutningsmedel? Jag borde kanske vara glad för vad är egentligen nyttan med att stoppa i sig choklad? Nej, jag är endast chockerad.  Matlusten har för övrigt inte heller riktigt infunnit sig. Det här med varm mat lockar fortfarande inte alls. Jag har inte jag ätit "riktig" varm mat på fyra dagar. Igår fick jag dock säkrat mitt proteinintag (och saltintag...) med rökt fårkött som också är en obligatorisk delikatess på påsk. Så fantastiskt gott. Så det blev smörgås med fårkött och brieost till lunch. Inte dumt. Som sagt, kallt kött (typ medwurst) och kall fisk går an men så fort det vankas varma rätter så får jag kväljningar. Jag kanske ska skylla på vårångesten istället för flunsan. Inte för att jag känner av ångest men jag vet att jag kan få "dolda" symtom istället trots att jag inte mår dåligt på det sättet. Eftersom jag alltid reagerar med magen så är det ju ganska logiskt. Nåja, jag hoppas på att min normala matlust återvänder snart för det här är verkligen inte likt mig. 

I dag tror jag bestämt att det får bli promenad premiär. Nu har jag inte rört på mig på snart en vecka så jag får nog ta och börja lite försiktigt. Det ser lovande ut trots att morgonkylan envist fortsätter. I natt sov jag också ordentligt för första gången sedan förra helgen.  Har försökt njuta bäst jag kan trots att jag inte varit utomhus. I går blev det en te-stund på balkongen. Fridfullt om det inte skulle ha varit för alla flugor som vaknat till liv och surrade runt huvudet.Här kommer receptet på Pashan: (Jag hade ett grundrecept som jag kikade på men eftersom jag gjorde mindre mängd så experimenterade jag med mängderna och smakade av efter hand.)

1,5 dl vispgrädde
ca 50 g smör 
250 g kvark + 3 msk creme fraiche
1 ägg
Stevia eller annan sötning efter smak
(jag strödde i lite stevia och en tsk rå honung) 
Rivet skal + saften av 1 lime och lite citronsaft
mandelflarn
- Istället för russin och sukat hade jag lite överlopps gojibär som jag 
lade i för färgens skull. 

Sedan hällde jag det i en sil med en silduk över och så fick det stå ca 1 dygn och rinna av i en bunke. Sedan var det bara att stjälpa upp på ett fat. Den ser lite ut som en rutig degklump men om man dekorerar den blir den genast lite festligare. 

                Det blev gula tulpaner då jag inte hittade påskliljor. Fint så!

                                EN SKÖN PÅSK ÖNSKAR JAG ER!

1 kommentar: