6 mars 2013

Enkelt och gott

Solen kikade fram och gömde sig sedan igen bakom snömolnen...För en stund sedan var det solsken och +3 grader och nu vräker snön ner igen...Jag som planerade en skön promenad på eftermiddagen.  Vidriga vinter! Läste i tidningen att vi inte har att vänta någon vårvärme ännu på en månad så man får ta vara på de få dagar med plusgrader. Jag önskar alltid att det skulle vara vårväder när påsken kommer men med den här farten lärt det nog vara full vinter. Nåväl, våren kommer förr eller senare. Ha tålamod, vårälskare - snart har vintern rasat!

Jag fick beskedet i måndags att jag tyvärr inte fick det där deltidsjobbet som jag sökt, vilket förstås känns lite surt men jag ska ju inte heller gå för fort fram den här gången så kanske det var lika bra.  Fick min sjukledighet förlängt ända till sista april och det känns riktigt skönt. Nu får jag koncentrera mig på min återhämtning och sedan hoppas på att något deltidsjobb dyker upp mot sommaren. Det blir nog bra. 

Tänkte passa på att dela med mig av lite recept igen. (Alla icke-lågkolhydratätare: jag ber om ursäkt att mina recept inte innehåller vanligt mjöl eller socker) Trots att jag gillar att laga mat och baka är det inte ofta jag spenderar timtal i köket för att laga diverse avancerade maträtter. När man bor ensam är det lättast att försöka hitta på sånt som är enkelt men ändå gott. Enkelt behöver inte vara tråkigt. 

Något som är väldigt lätt att göra när man blir sugen på något gott är mikromuffins eller "mug cake"  som jag har sett på många engelskspråkiga bloggar. Det finns massor av recept på "single serving" kakor och muffins. Man kan göra både salta muffins som bröd eller söta muffins med vilken smak som helst. Mikrobröd är annars något jag brukar göra ibland när jag vill ha "nybakat" bröd snabbt. Jag är lite tveksam till det här med att använda mikron för mycket, men jag tror ändå inte att det ändå har så stor  betydelse trots att mikrons negativa effekter omdebatterats en del. Bättre med vanlig ugn förstås, men ibland orkar man helt enkelt inte vänta på att den ska bli varm.

Snabbt mikrobröd 
 1 person

2 msk olivolja
1 ägg
4 msk mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver

Häll smeten i en liten mikrosäker skål eller djupt fat. Ungefär 2 minuter på 600 w

Jag prövade mig fram på en egen variant av någon sorts chokladprotein-mikrokaka. Den blev fluffig och god men kanske aningen torr.

Chokladprotein kaka/muffins i mikro

1 ägg
1 msk kokosolja
1 msk kokosmjöl
1 msk hampaproteinpulver
1/2 tsk bakpulver
1 rågad msk kakao
1-2 msk kokosmjölk (eller vatten)
1 msk kallt kaffe
1 tsk vaniljpulver
stevia i ströform (eller annan sötning) efter behag
( man kan också lägga i hackad choklad, blir saftigare då.)

Mikra ca 1-2 minuter i en skål eller djupt fat. (Ju kortare desto saftigare)

Perfekt som mellanmål!

  Sedan stjälper man upp den på ett fat så blir det som en liten söt pudding :)

                                   
För ett tag sedan gjorde jag också en lite annorlunda variant av pesto, nämligen med pumpafrön istället för pinjenötter. 

Pumpafröpesto
Jag mixade 2 dl blötlagda pumpafrön (eller rostade går också), en kruka färsk basilika, olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar. Parmesanosten lämnade bort, men det gör det säkert ännu godare. Till sist vill jag bjuda på ett glassrecept! Går inte lika snabbt att göra som övriga recept, men ändå inte komplicerat alls (så till vida man har en fungerande glassmaskin...) Man kan säkert göra den utan maskin också men se då till att röra i smeten med jämna mellanrum medan den fryser.
Jag har länge varit sugen att provat på att göra egen lchf-glass. Mina föräldrar har en glassmaskin som vi använde när jag var liten, men den har börjat se sina bästa dagar. I varje fall dammade jag av den gamla maskinen på förmiddagen. Riktigt i sin bästa form var den i alla fall inte längre för det gick inte att få fast locket ordentligt, vilket resulterade i idel kreativa försök att hålla maskinen igång genom brutal användning av rep och tejp...Det funkade men jag tror nog den gamla kära herr glassmaskin får gå i graven efter det här. En sista kraftansträngning resulterade i alla fall i en mycket tillfredsställande glass.


 LCHF-vaniljglass (receptet från nätet men har själv modifierat det lite)

2 dl grädde
2 dl kokosgrädde
4 äggulor
ett par teskedar stevia i ströform
1 tsk vaniljpulver

Koka upp i kastrull under omrörning. Låt smeten svalna och häll sedan i glassmaskinen. Den behövde bara snurra ca 20 minuter så var den klar att frysas.

Mums, vad god den blev!  Tyckte jag i alla fall.(Min kära far smakade och ansåg förstås att den inte var tillräckligt söt men det är hans åsikt om det mesta jag tillagar ;) )Jag åt min första portion innan glassen blivit allt för hård och jag hoppas att den inte blir så där stenhård och isig. Risken finns när man inte använder vanligt socker, fast med glassmaskin är det lättare att få en bra konsistens. Åt glassen med hemlagad chokladsås (DET är enkelt: smält mörk choklad tillsammans med vatten eller mjölk. Jag använder sojamjölk. That´s it.)

Det verkar som det här blir en sån jobbig gottegris-vecka då jag vill laga godsaker och drömmer om choklad dygnet runt, men skyller sedvanligt på hormonerna ;) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar