19 feb. 2013

Umeå bra men hemma bäst

Nu är jag hemma igen efter en helg i Umeå. Så underbart skönt att få vara i mitt hus igen för mig själv. Jag börjar känna mig som en riktig enstöring för tillfället men så var det i fjol också när jag mådde dåligt. Jag behöver mycket tid för mig själv. Njuter av tystnaden. Jag klarar helt enkelt inte av för mycket yttre stimulans då jag mår så här. 

Ja, helgen blev kanske inte riktigt som jag tänkt mig. Jag hade sett fram emot resan som skulle vara ett överraskningsbesök till min moster som fyllde 75 år. Jag hade redan tidigare innan jag blev sjukskriven bestämt att följa med mina föräldrar på resan och nu tänkte jag att det kanske bara skulle vara positivt att få lite miljöombyte. Jag passade också på att träffa en av mina bästa vänner som för tillfället bor i Umeå. Jag umgicks med henne på fredagen och stannade över natten. Fredagen gick helt ok, det var så roligt att få umgås och det livade upp mig. Vi strosade på stan, gick på café, åt god indisk mat, njöt av varsitt glas vin på en mysig pub och jag var förvånad hur bra jag orkade - tills jag  övertrött stupade i säng halv elva och kunde ändå inte somna. Jag tror den dagen skulle ha räckt gott och väl för mig. Resten av helgen var jag helt i obalans och jättetrött. Trots att jag alltid trivs jättebra hos min moster, är det jobbigt när man mår så här och bor hos någon annan. På söndagen var det födelsedagsbjudning och då kände jag faktiskt att jag skulle ha gjort vad som helst för att få vara hemma. Redan efter en liten stund märkte jag att jag inte klarade av att det var så mycket folk. Alla ljud bara skrällde i öronen. Det är märkligt hur ett skratt kan kännas som om någon spränger en raket i rummet bredvid. När man annars inte är en person som gillar kallprat så blir det förstås ännu värre att försöka vara social när man inte mår bra.

Jag kunde helt enkelt inte vara bland folk. Det är det som är värst när man bor hos någon annan, det finns ingenstans att ta vägen. Man kan inte gå hem när man blir trött eller slänga ut gästerna som när man själv har kalas. Jag kunde förstås inte förmå mig att gå ner med röda svullna ögon och det sista jag kände för var att klistra på ett leende och tvinga mig att vara social - så jag spenderade helt enkelt tre timmar på övervåningen, på min madrass och väntade på att gästerna skulle åka. Så, det var det kalasandet.  Trist att det blev så där fast det kunde jag kanske ha räknat med. 

Man kan ju aldrig veta hur det ska bli, men jag är ändå glad att jag fick träffa Carro, krama om min moster och gosa med katten Kajsa-Lotta. Och så hittade jag ju ett par vårskor på rea :) Alltid något. Det var uttröttande men hade ändå sina postiva stundet. Som när jag hittade vårens nyckelplagg i form av den här urskönt plufsiga nittiotals- jeansjackan.
Den fick så klart följa med hem. Nej, jag skojade bara! :)



Fredagskväll med mumsig indisk mat. Det fick bra att äta den utan ris också för det var så fantastisk god smak. Sedan avslutade vi med ett glas vin på en mysig krog. Jag måste säga att jag gillar stilen i Sverige, där en krog (det var visserligen en krog som också var en restaurang) kan vara full med folk redan klockan 18. Vi hade tänkt äta där men var tvungna att gå någon annanstans för det fanns inga platser. Det passar mig perfekt att kunna ta ett glas vin klockan åtta och sedan kunna krypa i säng vid elvatiden, då folk vanligtvis börjar röra på sig. Har aldrig fattat det här med att börja kvällen vid midnatt, då är jag redan frånkopplad för den dagen och har ingen motivation att företa mig något, de få gånger jag skulle råka vara vaken ännu den tiden vill säga.

Jag och käraste moster,i det skede då jag ännu såg respektabel ut ( alltså  innan jag blev ett rödgråtet vrak) 



Igår kväll då vi kommit hem var jag helt svimfärdig av utmattning, i dag känns det lite bättre men fortfarande väldigt trött. Lite onödigt att man drog ner sin energinivå ytterligare under helgen och blir tvungen att samla krafter igen den här veckan.  Det är mycket födelsedagar på gång nu - imorgon fyller pappsen år men då blir det blir inget vilt kalasande som tur är. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar