23 feb. 2013

Kulinariskt är inte alltid estetiskt

Det händer inte så mycket i mitt liv just nu, obviously. Skulle skriva lite recepttips men så svävade jag som vanligt ut i andra funderingar, men det inlägget får jag spara till senare. Den här veckan har jag gjort en del mumsigt  i köket vilket jag tänkte dela med mig av - mycket mer än så har jag inte orkat med efter att föregående helgs resa som konstigt nog tog musten ur mig. Jag har haft mindre energi och känt mig svagare och humörmässigt har jag inte heller varit i balans. Det är förstås är frustrerande, men inget att göra åt. Som tur är har jag matlusten kvar, trots att när jag mår sämre är ganska kräsen med vad jag vill äta (ännu mer än vanligt alltså...)
När jag känner av mitt "ångestillamående" som jag kallar det, kan jag plötsligt t.ex. inte få ner varm mat. Tanken på kött, fisk och kokta grönsaker får det att vända sig i magen. Men då kan alla former av kall mat gå hur bra som helst. Hur kan man bli spyfärdig av tanken på stekt lax men sedan stoppa i sig kallrökt lax utan problem? Bara för att det är kallt. Märkligt. Naturell yougurt funkar alltid men eftersom jag äter det till frukost varje morgon blir det ju lite mycket om man äter det till lunch och middag också. Sallader i olika former har blivit en favorit - måste bara se till att jag får i mig tillräckligt med fett. 

Idag kände jag i alla fall att det gick bra med varm mat och hör och häpna, jag stekte köttbullar till lunch. Jag tror faktiskt det är första gången trots att jag gillar att laga mat. Jag vet inte, det är kanske en rätt som man inte så ofta lagar när man är en person. Lättare att bara steka köttfärs. 
Jag gjorde bullarna på  ekologisk nötfärs som jag köpte igår (ja dyyyrt, men jag tycker det är värt det). 

Köttbullar i tomatsås
350 gram ekologisk köttfärs
1 ägg
1 dl vatten
0,5 dl grädde
2 msk pofiber
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 msk pesto
Paprikakrydda, chilikrydda, svartpeppar, salt.

Tomatsås:
Jag fräste först hackad fänkål med lite cayennepeppar och blandade i tomatpuré, salt, örtkrydda och en nypa nässelfrön.
Enkelt och gott!

Till det åt jag ångkokt strimlad vitkål och riven parmesan. Mumsigt var det!

     

Eftersom matlagning och bakning är ett sätt för mig att slappna av så är det oftast den aktivitet jag prioriterar. Det får mig att må bra.

Mitt senaste bakexperiment,
Lchf-kanelbullar(recept:http://56kilo.alltforforaldrar.se/kanelbullar-lchf/) blev jättegoda men kanske inte så lik kanelbullar...Jag trodde de skulle misslyckas helt för degen var så kletig att den bara fastnade då jag skulle rulla ihop den, men det gick tillslut trots att jag fick ta en del av smeten och rulla ihop till bollar istället för att det inte lossnade från bakplåtspappret. Borde ha använt plastfolie istället.

 


Ett sista gott matexperiment åt jag här i veckan, det har blivit min nya favorit i form av kall mat - norirullar eller noriwraps. Det är egentligen som sushi, men utan ris och man kan använda vilken fyllning som helst. Jag hade inte tänkt på hur mycket man kan göra med noriark - man kan ju fylla dem med praktiskt taget vad som helst! I med alla rester bara. Senast fyllde jag med varmrökt lax som jag blandade med gräddfil och kryddor till en röra, strimlad vitkål som jag hade färdigt ångkokt i kylen som jag blandade med lite risvinäger och rårivna rödbetor som jag också hade rester av. Sedan toppade jag med lite sesamfrön och rullade ihop. Eftersom innehållet var ganska mjukt var de ganska svåra att skära och såg inte så aptitliga ut, men tro mig, de var utsökta! Ikväll tror jag det blir någon variant av detta.  Köttbullssushi kanske? Nej, skämt åsido- det finns väl en gräns vad man vill använda som fyllning. 


 Ja, jag får be om ursäkt för den oaptitliga bilden, man kan inte alltid lyckas att få det att både se snyggt ut och smaka gott.

Ett sista tips som jag bara måste ge är också en ny favorit, nämligen Broccolimos. 
Det är populärt med blomkålsmos på många lchf-bloggar men jag har aldrig fastnat för blomkålssmaken. Broccoli däremot äter jag ofta och det här broccolimoset passar bra som tillbehör till både fisk och kött eller så kan man äta den kall som dippsås. 

Jag hackade broccolibuketterna i mindre bitar och  ångkokade några minuter. Sedan mixade jag det med riven parmesan, lite olivolja, en klick gräddfil, salt och peppar. Det blir också gott att lägga i en klick pesto istället för oljan. Parmesansmaken var pricken över i:et! 

 
Det var lördagens mattips. Nu intar jag soffan.

1 kommentar:

  1. Åh så många bra tips! Ångkokt vitkål som "spaghetti" måste jag pröva. Noriwraps är ju hur bra och mångsidiga som helst!

    SvaraRadera