13 jan. 2013

Vintern och jag

Skönt med söndag, fast jag har en tendens att drabbas av söndagsångest. Särskilt under vintern. De flesta tycker att det är underbart med soliga, kalla, snöiga vintersöndagar då man kan åka ut på skidtur och vara hurtig. Nej usch!
Jag tror det fortfarande ligger kvar en del av den där  känslan jag hade som barn,  en oförklarlig obehagskänsla och rastlöshet under de där vintersöndagarna då man hade tråkigt och pappa ockuperade tv:n för att se på skidning eller backhoppning och det enda som någon kunde föreslå som aktivitet var en skidtur. Konstigt hur söndagarna under övriga årstider aldrig medförde någon ångest. Nu för tiden får jag förstås välja själv om jag vill ge mig ut i skidspåret eller stanna under filten och läsa en bok men en del av den där ångesten finns fortfarande kvar. Det har förstås att göra med årstiden. Ni som inte vet det, så är jag ingen vintermänniska. Visst blir det småningom ljusare men vad gör det när det fortfarande är bitande kallt? Solen är ingen vårsol som värmer där man sitter på verandan och doftar in våren. Den skiner kallt och gäckande på ett sterilt vitt och dött landskap och ger huvudvärk. 

Okej, jag vet jag låter extremt pessimistisk nu men det är så här jag känner varje år. Vintermånaderna är liksom oändliga och det händer ingenting. Jag gillar årstider då det händer något, då naturen är vaken. Jag är själv lite själsligt sövd under vintern, åtminstone vad gäller min kreativitet. Det har alltid varit så, under vintern har jag ingen inspiration att t.ex skriva dikter. Nu har jag förstås inte skrivit dikter på snart ett år men det skyller jag på att jag inte mått så bra. Det var som om utbrändheten "brände" bort den delen och jag hoppas verkligen att inspirationen finns kvar någonstans där inne. Det är skrämmande att märka att en förmåga inte fungerar som den brukat. Iallafall så har skrivandet alltid väckts till liv då våren kommer. När naturen vaknar är det som om en del av mig också vaknar på nytt. På gott och ont. Känslorna går ofta upp och ner på våren men det föredrar jag alla gånger framför vinterns apati. 

Jag har alltid känt mig lite konstig som föredrar en höststorm eller sommarregn framför en solig vinterdag. Visst gillar jag solen, men inte på vintern, då gör den ingen nytta för mig. Punkt.

Nu skiner faktiskt inte solen och det är inte kallare än -4 grader så  kanske man till och med kunde ta sig en promenad. Nog för att jag redan varit duktig och gjort ett yogapass på förmiddagen. (inte utomhus alltså..snöyoga har jag hittills inte hört talas om). Jag kan ju försöka inbilla mig att det kanske finns lite frisk luft i mitt vardagsrum när jag svettas framför tränings dvd:n.

För att nu inte avsluta i en helt deprimerande anda så har det annars varit en riktigt skön helg, fast jag har varit väldigt trött. Igår fick jag förmånen att ha lite kvalitetstid med bästa Jenny. Det är synd att man träffar sina vänner så sällan nu för tiden, man borde verkligen lägga mer tid på att umgås. 

Nu ska jag avsluta detta långa utlägg om varför vintern och jag inte kommer överens. Och ja, det här är alltså inte ett bra exempel på att leva i nuet, är fullt medveten om detta. Jag väljer mina strider, och striden med vintern har liksom inte hamnat på första prioritet. Men, som jag har sagt så är det en process, ge mig lite tid bara så kanske jag kan njuta lite av vintern nästa år. 

Men för er som diggar vintern, ut i spåret bara!
Resten av oss tar drar filten tätare runt oss och drömmer om fiskmåsarnas skrän. Vänta bara tills snön smält, då kanske vi syns på vägarna igen! 


Tills dess, här får ni lite sommarinspiration!


3 kommentarer:

  1. Hehe snöyoga! Nä, det blir nog för mycket t.o.m. för mig. ;) Inte måste man gilla alla årstider. En filt och bok låter mycket bra det också.

    SvaraRadera
  2. Såg att du var riktigt hurtig och var ute och skidade idag :) Poäng till dig! Förresten, såg att du börjat på yoga igen, är det någon fortsättningskurs i Ashtanga? Funderar om jag skulle börja med det igen, har främst yogat hemma nu men man utvecklas ju inte så mycket då.

    SvaraRadera
  3. Jo det är fortsättningskursen på WYC. Lite tassig tid bara, fredag eftermiddag 16-17:45. Det går en liknande kurs, My sore, på tisdagar kl. 18.

    SvaraRadera