9 jan. 2013

Tandläkarbesök som mindfulnessövning

I måndags besökte jag tandläkaren för fjärde gången på en månad. Under hela min livvstid har jag endast haft ett hål. Det är väl därför jag aldrig utvecklat någon tandläkarskräck. Man sätter ju sig bara ner i en stol och vilar en stund medan en typ i munskydd krafsar lite i munnen i fem minuter och sedan får man gå. Nu för tiden får man ju förstås ingen fin rosa tandborste eller leksak eller så, men iallafall.

För några veckor sedan vandrade jag glatt in till tandläkarens mottagning (efter tre års paus...) Han krafsade lite och mumlade "karies", krafsade lite till och mumlade "karies"...det slutliga beskedet var att jag hade tre hål.
Vad har hänt? Är det tacken för att man försöker äta hälsosammare?! Nog för att jag har hört att om man ändrar sin kost  så kan det förändra munhälsan men bara för att jag dragit ner på snabba kolhydrater och äter glutenfri kost så skulle man ju inte tycka att det skulle ha någon inverkan. Det är väl åldern som börjar fräta på tänderna nu när man närmar sig 30...

Jag har trots mina frekventa besök hos tandläkaren ännu inte utvecklat någon fobi. Jag kan ju inte säga att det var lika avslappnande som jag upplevt förut men det måste jag säga, tandläkarbesök är en bra övning i mindfulness. Man är ganska förankrad i nuet där i tandläkarstolen. Jag menar, jag kan inte säga att jag grubblade speciellt mycket över annat medan jag låg där med värkande käke och en fräsande borr i gapet. Särskilt meditativt är det kanske inte, om man inte lyckas vara totalt avslappnad förstås, men totalt närvarande var jag iallafall. Tandläkaren lyckas till och med få blodet att rinna genom att hacka in något vasst mellan tänderna som avslutning på det hela.

Så mitt råd, om du vill ta en paus från dina bekymmer och få en lektion i
i att vara närvarande i stunden - gå till tandläkaren, gurun i mindfulness.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar