10 jan. 2013

Positiv energi och boktipsVad är positiv energi för dig? Vad gör dig upplyft och glad?

Jag har funderat mycket över det här med positiv energi. Människan är ju en energivarelse, det är inget flummigt med det. När man börjar prata om energier är det många som börjar associera det med ovetenskapliga teorier och New Age flummeri. Men faktum är att det inte är några konstigheter alls. Människan består av energi, hur skulle vi annars kunna leva? Det är ren fysik. Kroppen är uppbyggd av atomer och i kroppen sker hela tiden utbyte av signaler och vibrationer mellan olika organ och delar av kroppen.
Men energin påverkar inte bara den fysiska hälsan utan också det psykiska och själsliga välmåendet.  Vår energi påverkas både av hur kroppen mår och hur själen mår. Fungerar det ena dåligt har det inverkan på det andra. För att man ska må bra måste det finnas en balans.
När vi gör sådant som vi mår bra av samlar vi positiv energi. När vi tar hand om oss själva och lyssnar till kroppens signaler är det en förutsättning för att upprätthålla en balanserad hälsa och en god hälsa förutsätter att kroppen har tillräckligt med energi. Att upprätthålla en positiv energi handlar både om att sköta om det fysiska, till exempel äta en näringsrik kost men också att vårda själen genom att vara snäll mot sig själv och lära sig vad det är som man verkligen mår bra av och som man känner ökar den positiva energin. Det är viktigt att vara uppmärksam i vardagen på vad som ger och vad som tar energi. Ofta kör vi bara på utan att alls lyssna inåt. Kroppen säger alltid till vad som är rätt eller fel, bara man är villig att lyssna. 

Jag tänkte tipsa om två böcker som har hjälpt mig väldigt mycket och som jag med jämna mellanrum bläddrar i. De innehåller båda bra information och tips för hur man själv hittar sina egna sätt att samla energi. 

Den första är "Höj din energi- finn din energikod:nyckeln till  ett starkt, friskt och lyckligt liv" av Sanna Ehdin. Sanna är filosofie doktor och immunolog och har skrivit tolv böcker om hälsa.
I boken presenteras bland annat  information om hur energisystemet fungerar, fakta om energimedicin, tips på hur man ökar energiflödet, kostens inverkan, hur självbild och relationer påverkar och hur du kan finna din egen energikod och börja leva ditt liv i enlighet utgående från din livskraft. Den här boken var till stor hjälp för mig i somras när jag var tömd på energi och försökte hitta sätt att återfå krafterna. Ehdin konstaterar att många idag lider av en "individuell energikris- pga av felaktig kost, stillasittande, obearbetade konflikter och trauman, stress och en livsrytm som inte stämmer överens med det kroppen behöver. Det är ganska tydligt tycker jag. Många går omkring utan att veta vad det vill säga att uppleva sin livskraft i sin fulla utsträckning. Istället tror man att det är normalt att ständigt gå omkring på sparlåga. Dessutom tycker jag det är så spännande med energimedicin - det är verkligen framtidens hälsoområde!

Den andra boken heter kort och gott "Positiv energi - 10 recept som omvandlar trötthet, stress och rädsla till livsglädje, styrka och kärlek" av Judith Orloff, en psykiater/terapeut som inriktat sig på energipsykologi. För att bygga upp din energi är det första steget att väcka intuitionen, att lära sig uppfatta positiva och negativa vibrationer och lita på "magkänslan". Sedan menar Orloff att det är viktigt att hitta det andliga inom sig och komma i kontakt med stillheten. I vardagen utformar man en energimedveten inställning till kost, motion och hälsa t.ex. hur mår jag av olika sorts mat? Vilken mat upplever jag ger mig energi och av vilken kost mår jag sämre? Vilken sorts motion inspirerar och får mig att må bra i längden (trots att även motion och träning man gillar kan kännas omotiverade då och då) och vad betyder hälsa för mig, vad gör jag för att mår bra? Man får också tips på hur man alstrar positiv energi för att motverka negativitet, utveckla sexualiteten, bli öppen för kreativitet och hitta sina egna sätt att få utlopp för sin kreativa sida. Att skratta, vara lekfull, pyssla om sig själv och ta tid för tystnad/eventuellt retreater är recept nummer åtta. De tre sista "recepten" tar fasta på relationer, hur man kan locka till sig positiva människor och situationer  och skydda sig mot "energitjuvar", dvs människor som tar av din energi.  Sist men inte minst är en viktig del av ett liv i enlighet med din positiva energi att dela med sig av det goda i vardagen - vara generös och givmild  och visa kärlek i din omgivning. Författaren delar i slutet av varje kapitel också med sig av en intervju med kända personer som berättar vad det aktuella ämnet betyder för dem.

Två böcker full med information och insikt, stor hjälp på vägen om man vill lära känna sig själv bättre och hitta ny livskraft!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar