26 jan. 2013

Lördag i köket

På lördagar får jag ofta lust att experimentera i köket och brukar passa på att fylla på förråden lite .  Ofta brukar det bli brödbak eftersom jag bakar mitt eget bröd. Idag har jag försökt mig på ett nytt experiment - att torka nötter i ugnen. Förut har jag rostat råa nötter med kokosolja och kanel men nu läste jag att man egentligen borde blötlägga nötterna först för att underlätta matsmältningen och få fram näringsämnena i nötterna. Nötternas skal innehåller fytinsyra och enzymblockerare som hämmar näringsupptaget . Det mesta av vitaminerna och mineralerna i råa nötter tas alltså inte upp av kroppen. Genom att blötlägga nötterna "väcks" och frigörs enzymerna och näringsämnena eftersom nöten tror det är dags för groddning. Det gör också nötterna mer lättsmälta. Man kan äta de blötlagda nötterna som de är eller så rosta/torka de i ugnen på svag värme.
Enligt många engelskspråkiga webbsidor kan man använda en "dehydrator", någon sorts torkningsapparat men det går lika bra att använda ugnen men då ha så svag värme som möjligt Om man rostar nötterna på för hög värme förstörs mycket av näringen.

Fytinsyra finns förutom i nötter också i ytskiktet på de flesta obehandlade sädesslag (särskilt fullkorn) och bönor . Hos t.ex. gnagare förekommer enzymet fytas som bryter ner fytinsyran men människor har inte detta enzym, istället hämmar fytinsyran näringsupptaget i tarmen. Genom blötläggning och kokning elimineras fytinsyran (även vid fermentering/syrning). Att först blötlägga all säd innan tillagning är alltså fördelaktigt. Även surdegsjäsning är ett sätt att få bort de hämmande effekterna hos fullkornet. Fytinsyran är också orsaken till att bönor och baljväxter ofta orsakar gasbildning och därför är det viktigt med blötläggning och ordentlig tillagning. 

Så här går du tillväga med nötterna:
- Blötlägg nötterna över natten (8-12 h) i ljummet vatten med ett par teskedar havssalt
(Cashewnötter högst 5 h)
- Skölj nötterna noga och torka försiktigt bort överflödigt vatten med handduk
-Sprid ut på bakplåtspapper och torka i ugnen på högst 50 graders värme ca 12 h. (står 12-24 h men det beror helt på hur krispiga nötter man vill ha. De ska ändå helst vara helt torra, annars kan de lättare mögla) 

Det här kanske låter krångligt, men det kräver ju inte särskilt mycket aktivt arbete. Bara att stoppa i ugnen och låta de vara där i princip en del dag och röra om då och då. Förstås kräver det ju att man är hemma största delen av dagen. Jag hade mina nötter i ugnen 9 timmar och rätt så krispiga verkar de nog. Eftersom jag hackade mina nötter tänkte jag att de blir torra på lite kortare tid.

Vet inte om jag kommer att orka hålla på med det här särskilt ofta, nog var det ju lite enklare att bara rosta de 20 minuter, men om det innebär att jag får i mig  mer näring och det underlättar min dåliga matsmältning så kanske det är värt det. 

Av de blötlagda mandlarna gjorde jag också mandelmjölk:Man kan variera vattenmängden beroende på hur krämig mjölk man vill ha, men jag mixade iallafall 3 dl blötlagda mandlar med ca 6-7 dl vatten (egentligen borde det vara 9 men förra gången tyckte jag det blev för vattning smak).
Sedan silade jag vätskan genom en silduk och hällde upp i en flaska. Mandelresterna  går jättebra att använda i bakning som mandelmjöl.

Dagens sista köksexperiment blev blomkålssushi till kvällsmat.  Låter skumt, jag vet. Jag älskar sushi men nu då jag försöker hålla tillbaka med snabba kolhydrater sökte jag recept på sushi utan vitt ris. Jag har tidigare gjort på quinoa och det var riktigt gott men nu ville jag försöka mig på att använda blomkålsris. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig eftersom det är meningen att man ska riva rå blomkål och sedan steka så det blir ungefär som ris. Jag hade dock bara fryst blomkål hemma så istället ångkokade och mixade jag den, vilket förstås resulterade i  mos istället fast jag försökte vara försiktig och inte mixa för mycket. Har just avslutat denna måltid och måste erkänna att på grund av blomkålen var smaken inte riktigt tipp topp, quinoaversionen vinner överlägset. Jag kan äta blomkål blandat med annat men har svårt att lära mig tycka om smaken. Måste erkänna att jag faktiskt petade bort en del av blomkålsmoset och åt mest laxen och avocadon. Eftersom blomkålen inte räckte till andra rullen, använde jag bara hummus, räkor, gräddfil och rucola och den var riktigt kulinarisk. Kändes mer som en sorts sushiwrap. Så, bortsett från blomkålsfiaskot var det en god lördagsmiddag!

 Nu ska jag nog gräva fram en 86:a ur skåpet ( för er som inte talar choklad-språk så betyder det alltså en bit 86 procentig choklad :) ) Fast det lär ju naturligtvis inte stanna vid en bit...Skön lördagskväll till er alla!

1 kommentar:

  1. Spännande med blomkålssushi! Tror jag måste testa av pur nyfikenhet nån gång, men förstås även quinoa. Trevlig lördag!

    SvaraRadera