14 jan. 2013

Måndagstankar

Lite inspiration så här på måndagseftermiddagen, då man kanske inte är i sitt mest energiska och sprudlande tillstånd.

"Hur skulle du må om du fullständigt accepterade din livssituation - precis som den är - just nu?"
Deepak Chopra

Låter nästan lite absurt vid första anblick, men tänk på det ett tag. Accepterar du läget just nu eller är dina tankar upptagna med hur jobbigt och stressigt det är på jobbet eller hur du ska hinna få allt gjort där hemma efter jobbet? Är du upptagen med att önska bort den stund du befinner dig i? Då är du hela tiden upptagen med att önska bort livet. När du gör motstånd mot det som är, mår du bara dåligt och det är helt onödigt. Du kan ändå inte förändra det som händer just nu, men om du kan acceptera situationen och se dess verklighet har du bättre förutsättningar och gå in i nästa stund med inre frid. Varje stund är en möjlighet och den är alltid övergående. Deepak Chopra ger rådet i en av sina böcker att i en jobbig stund tänka "Även detta är övergående". Det är en väldigt befriande tanke. Du kan inte förändra de yttre faktorerna som sker just nu men du kan alltid förändra din tanke och din medvetenhet i denna stund. När motståndet försvinner ser du allting mycket klarare och plötsligt kan lösningarna komma till dig utan ansträngning. Hur skulle då må om du bara tänkte den enkla tanken "jag är"? Skulle det kanske vara tillräckligt istället för att tänka på allt du borde hinna och måste prestera och alla människor du måste vara till lags. Hur skulle du må om du lade rädslan och kraven åt sidan en stund och bara litade på att stunden för med sig allt den behöver och du har alla resurser inom dig som du behöver för att klara av den situation du befinner dig i. Skulle det vara tillräckligt? Mår du bättre av att vara fast i alla jobbiga tankar och känslor? Om inte, försök ta ett djupt andetag, andas ut, acceptera det som är och välj sedan att tänka en annan tanke som ger en mer positiv känsla. Om det känns bättre, kanske det är värt att pröva att tänka en ny tanke när utmaningarna känns oöverkomliga.
Om du mådde bättre av att acceptera läget (du behöver nödvändigtvis inte gilla läget), är det kanske värt att försöka släppa släppa lite på järngreppet och se på stunden med nya ögon? Ögonblicket medför oändliga möjligheter men vårt smala perspektiv, förutfattade meningar och rädslor skymmer mycket av de möjligheterna.

Ta ett djupt andetag och tänk en kärleksfull tanke - fortsätt sedan med det du håller på med.Kanske du till och med hanterar dagens utmaningar bättre om du känner dig bättre till mods när du möter dem!

2 kommentarer: