14 jan. 2013

LCHF-bröd och den nya morgongröten

Började härja i köket då jag kom hem från jobbet. Efter min kvällsmat bestående av en sallad på rucola, honungsmelon, gurka, avocado, fetaost med hemgjord ihoprörd dressing (blandade hummus, senap, lite salsa och en skvätt mandelmjök och lite pressad lime och kryddor) så insåg jag att jag behövde fylla på brödförrådet. Köper aldrig bröd mera sedan jag började äta glutenfritt och minska på kolhydraterna. Ett favoritbröd är enligt detta recept (kommer tyvärr inte ihåg varifrån jag tagit det, måste skärpa mig med detta om jag ska lägga ut recept så jag inte riskerar att bli anklagad för plagiat ;) ) Detta är alltså inte mitt eget recept. Ett tips annars är äggvita i förpackning som finns att köpa på prisma (enda stället jag hittat det). Väldigt behändigt för t.ex brödbak och det blir väldigt fluffiga plättar/pannkakor av de. Trots att mycket av näringen finns  i äggulan så tycker jag ändå det är en bra variation till hela ägg. 

LCHF BRÖDRUTOR

4 ägg (jag använde 2 ägg och 9 msk äggvita; tre matskedar motsvarar 1 ägg)
3 msk olja (använder olivolja eller kokosolja)
1 dl kokosmjölk eller yougurt
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger

3 dl mandelmjöl (jag brukar blanda mandelmjöl, kokosmjöl och t.ex. fibrex. Idag lade jag också i två matskedar hampaprotein)
4 msk frön enligt smak(pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön, linfrön)
2 msk pofiber
2 msk 
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
en nypa salt.

Kavla försiktigt eller platta ut smeten på ett bakplåtspapper. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

En annan spännande sak (ja det är ju inte spännande egentligen, men jag är ju en matnörd...) är att jag tänkte experimentera och ersätta havregrynsgröten på morgonen med en lågkolhydratvariant och se om jag håller mig mättare längre. Havregrynsgröten har jag inte velat ge upp så här på vintern för det är så varmt och lent för magen på morgonen, men problemet är att jag blir hungrig så fort efteråt. Äter vanligtvis en smörgås med kaffet på förmiddags kaffepausen på jobbet, skulle aldrig klara mig till lunch annars. I morse försökte jag mig då på att laga den nya grötvarianten. Tog receptet från www.lchfrecept.com men använde bara ett ägg. Det blev alltså:

1 ägg
2 msk kokosmjöl
1 msk nyponpulver
1 msk linfrökross
1 dl kokosmjölk (grädde i originalreceptet)
lite salt och kanel
ca en halv dl vatten (beroende på hur tjock man vill ha gröten)

Vispa ihop och låt koka en liten stund under omrörning.

Det var faktiskt riktigt gott och smakade inte alls konstigt. Mitt problem har ju annars varit det här med ägg inom lågkolhydratkosten, visst kan jag äta ägg men inte för mycket. Ibland blir jag bara äcklad av ägg och jag skulle inte kunna äta det till frukost, men i gröten funkade det bra!
Och vid morgonkaffet klockan nio var jag fortfarande inte hungrig fast jag åt frukost klockan 6! Jag åt ändå min smörgås för annars hade jag nog varit hungrig redan vid halv elva men den förlängda mättnadskänslan var märkbar.
Jag brukar annars äta gröten med svarta vinbär, ibland andra bär eller frukt, mötmusli (hackade rostade nötter i ugnen istället för vanlig musli), gojibär och chiafrön.

Har googlat på en del varianter av lågkolhydrat eller paleogröt och ska testa
lite variationer framöver. Ett recept utan ägg som jag tänkte prova från en
engelsk blogg (paleomom.com) 

1 dl mixade eller hackade nötter och frön
2 msk kokosmjöl
1 msk krossat linfrö
1 dl kokosmjölk

Ett tips är också att blanda i fibrexflingor, det ska jag också testa. Tror inte man behöver följa så mycket recept i det här fallet, bara blanda ner lite vad man tycker. Måste bara släppa latheten på morgonen och röra i kastrullen en stund istället för att stoppa tallriken i mikron medan jag gör något annat.

Nej nu får det räcka med matprat. Blir ju bara hungrig av det här :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar