25 jan. 2013

I fullmånens makt

Såå skönt med fredag! Fast jag var trött när jag kom hem efter jobbet körde jag ett litet yogapass för att slappna av. Den yoga jag brukar göra är ändå ganska fysiskt krävande (ingen traditionell avslappningsyoga) men det hjälper till att rensa tankarna och har en avslappnad effekt, särskilt efteråt. Jag försökte också sätta mig ner en stund efteråt för en liten snabbmeditation och bara koncentrera mig på andningen. När jag är stressad eller trött glömmer jag ofta bort att andas ordentligt så yogan hjälper också med detta. Jag har ändå inte riktigt lärt mig att totalt fokusera på yogan utan tankarna vandrar nog iväg ganska ofta men då försöker jag bara rikta uppmärksamheten tillbaka mot andningen. Det handlar om övning, på samma sätt som att lära sig leva i nuet. Att yoga under stress motverkar ju hela processen och syftet. 

Det här har varit en ganska tung vecka, både med en del energikrävande situationer på jobbet och dessutom inte mycket extra energi att ta till. Vissa veckor är helt enkelt tyngre än andra. Jag får väl helt enkelt skylla på fullmånen ;)Det här med fullmånens effekt är synnerligen intressant. Jag har märkt att min sömn och pckså mitt mående till viss grad förändras när det är fullmåne. Ja, alltså inte så att det börjar växa ut huggtänder och päls eller sådana varulvstendenser.. ;) utan bara ett sådant faktum att under fullmåne sover jag oroligare, drömmer mer och vaknar oftare. Jag har också lagt märke till att de perioder då jag haft lägre energi, lättare att få ångest och känt mig mer upp och ner så har det råkat vara fullmåne. Det kan ju bara vara en slump men jag har läst att det inte alls är ovanligt att vissa känner sig lite mer olustiga, ångestfyllda eller oroliga när fullmånen är på gång. Att jag sovit sämre när det fullmåne har jag varit medveten om länge men inte riktigt sett kopplingen till hur jag mår över lag. Visst kan det bara vara fråga om  inbillning eller slump men jag kan ändå inte låta bli att uppmärksamma sambandet.

Det här med fullmånens effekt är ju ganska kontroversiellt. Människor berättar konstant om hur de sover sämre och påverkas av fullmånen men det finns inga vetenskapliga bevis. De flesta forskare menar att det rör sig om placeboeffekt, dvs. man vet om att det är fullmåne, alltså förväntar man sig att sova eller må sämre, eller det starka månljuset gör att man vaknar lättare. Det stämmer i alla fall inte i mitt fall, för jag håller för det första inte reda på när det är fullmåne utan det brukar min pappa (som för övrigt också alltid sovit sämre när det är fullmåne) upplysa mig om då jag klagat på en orolig natt. Dessutom brukar det vara värst just när månen håller på att gå upp, alltså ett par dagar före. För det andra har jag så mörka rullgardiner att jag inte märker månljuset.

Jag läste i den här artikeln:http://www.dn.se/livsstil/reportage/i-fullmanens-vald om hur t.ex. poliser och sjukvårdspersonal som arbetar nattetid har märkt att folks beteende förändras kring fullmånen och att fler personer söker sig till akutmottagningar och hälsocentraler. Många studier visar dock att det inte skulle finnas något samband mellan fullmåne och mänskligt beteende, medan folk ändå ständigt vittnar om motsatsen. Man får helt enkelt välja vad man vill tro på. Sedan tror jag själv också att det är individuellt.  Alla påverkas inte, eftersom vi är olika.

Men varför skulle då månen påverka oss människor? En intressant teori har att göra med vårt energifält. Människor består som sagt av energi (vi omges av ett elektromagnetiskt fält), liksom allt levande omkring oss och eftersom även månen har en elektromagnetisk dragningskraft (se bara på tidvattnet) så verkar det ju ganska logiskt att vi skulle kunna påverkas när månen utstrålar som mest energi och dragningskraft (under fullmåne).

Man får som sagt tro vad man vill, men jag tycker i alla fall det är mer spännande att vara öppen och utforska något som är lite kontroversiellt än att avvisa det direkt för att det inte finns så och så många vetenskapliga bevis. Jag skulle säga att det också är "vetenskapligt" att lyssna på folks erfarenheter och inte minst lyssna på sin egen kropp, för den ljuger inte. Visst kan sinnet och tankarna spela dig ett spratt, (t.ex. orsaken till att du känner på ett visst sätt,  placeboeffekt osv) men följer du kroppens budskap  leder den dig mot rätt riktning och gör det lättare att hitta rätt svar.

Nåja, sov nu så gott och kom ihåg att se upp för varulven! ;) Moahahaaahaa!! 
3 kommentarer:

 1. Haha, tror jag ska sätta dörren i lås jag nu...! ;) Jag tycker också att jag sover sämre vid fullmåne. Det låter logiskt att vårt elektromagnetiska fält även påverkas av månen, som ju bevisligen påverkar andra elektromagnetiska fält.

  SvaraRadera
 2. Hej, jag hittade hit via Maggie här ovanför.

  Jag sover också otroligt dåligt vid fullmåne. Jag tror att vetenskapsmänniskor vill ha en förklaring till det här med månen för "annars finns det inte" men jag tror inte att det är så lätt. Nu för tiden har jag alltid koll på när det är fullmåne, men förr hade jag det aldrig. Jag har ibland såna dagar där allt går fel, jag tappar saker, jag gör mig illa osv, och när jag i efterhand kollade så hade det varit fullmåne då.

  Jag såg en dokumentär om månen för något år sedan där man gått in för att titta på fullmånens betydelser för bl a akutmottagningar, cykelstölder, födslar, bråk vid nattklubbar och allt vad det nu var. Men de kom fram till att det inte var någonting som var värre än vid icke fullmåne. Det finns en man i USA som har utlyst 1 miljon dollar (eller vad det nu var, sjukt mycket i alla fall) till den som kan bevisa att fullmånen påverkar oss.

  Men jag tror visst att fullmånen påverkar oss.

  Jag läste en annan gång att man testat att lägga musslor (såna med pärlor i, du vet) i ljustäta tankar med saltvatten och en kamera i. Det visade att musslorna vände sig efter månen. Så någon betydelse har den nog. För musslor åtminstone.

  Ok, lång kommentar... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med nya läsare! :) Ja man märker ju nog av själv hur man påverkas, vetenskapliga bevis eller inte. Intressant det där med musslorna!

   Radera